Angajații din penitenciare declanșează protestele pe durată nedeterminată

Data actualizării: Data publicării:
Jail of the Plaza de Castilla court Detail of the jail of the Plaza de Castilla court
Foto: Guliver/GettImages

Angajaţii din penitenciare se pregătesc de proteste. Aceştia au anunţat că refuză să mai facă ore suplimentare, ceea ce ar putea duce la blocarea activităţii în închisori. „Lucrăm cu 61% din personal”, a explicat, la Digi24, Sorin Dumitrașcu, președintele FSANP. Printre condițiile de muncă, ei se plâng că Guvernul „adoptă legi care restrâng drepturi salariale şi scad pensii”.

„Angajaţii din penitenciare declanşează proteste pe durata nedeterminată în toate unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor că reacţie la lipsa de interes a Guvernului în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor din penitenciare. Având în vedere că priorităţile politice legate de gratieri şi beneficii pentru deţinuţi au fost în bună măsură realizate, considerăm că este momentul că Guvernul şi Ministerul Justiţiei să lucreze şi în interesul realizării actului de justiţie”, se arată într-un comunicat al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Astfel, într-o prima etapă, începând de astăzi, angajaţii din penitenciare nu vor mai efectua ore suplimentare şi alte atribuţii decât cele specifice funcţiilor ocupate. „Cel mai probabil, aşa cum s-a întâmplat dealtfel şi anul trecut când un alt Guvern nu şi-a respectat promisiunile, activităţile din penitenciare vor fi treptat blocate”, subliniază FSANP.

Potrivit sursei citate, la fiecare penitenciar vor fi organizate pichetări şi fiecare angajat va acţiona în justiţie, în faţă instanţelor naţionale şi internaţionale de jurisdicţie a muncii, Guvernul României pentru obligarea acestuia la aplicarea unor măsuri concrete privind asigurarea unor condiţii de muncă decente.

„Dacă autorităţile nu vor reacţiona pozitiv, acţiunile de protest se vor muta la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ministerului Justiţiei şi Guvernului României, până când aceste instituţii îşi vor respectă obligaţiile legale şi cele prevăzute în acordurile colective. Protestele angajaţilor din penitenciare sunt motivate de faptul că Guvernul României refuză să facă investiţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, blochează concursurile de ocupare a funcţiilor vacanţe, întârzie nepermis aplicarea unor măsuri de protecţie a angajaţilor şi adoptă legi care restrâng drepturi salariale şi scad pensii”, se mai arată în comunicat.

Potrivit FSANP, bugetul penitenciarelor a fost redus cu 127 de milioane de lei, iar „alte 57 de milioane urmează a fi tăiate la proxima rectificare”.

„Sunt aproape 8.000 de funcţii vacanţe în sistemul penitenciar şi se înregistrează peste 700.000 de ore suplimentare. 1 angajat din 6 a părăsit sistemul penitenciar în ultimii 2 ani, iar Guvernul a blocat angajările. Condiţiile din penitenciare sunt la fel de improprii pentru personal pe cât sunt pentru deţinuţi, iar Parlamentul la propunerea Guvernului a recunoscut prin lege această situaţie de fapt. Diferenţa fiind că personalul din penitenciare lucrează în medie 23 de ani în aceste condiţii improprii, în vreme ce deţinuţii execută în medie câte 4 ani de pedeapsa”, se precizează în comunicat.

În plus, mai arată FSANP, ofiţerii şi agenţii de penitenciare gestionează mii de incidente grave - precum agresiuni între deţinuţi şi la adresa personalului, încăierări, violuri, distrugeri sau revolte - cauzate de lipsa de personal, a dotărilor necorespunzătoare şi a precarităţii amenajărilor de siguranţă, pentru care Guvernul României refuză să aloce fonduri.

Astfel, în acest an, Guvernul s-a angajat să investească 61 de milioane de lei pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru din penitenciare şi nu a făcut-o, mai spun sindicaliștii din administrația penitenciarelor. „În schimb, după ce a promis prin Ministerul Justiţiei că va investi, Guvernul României se gândeşte să micşoreze pensiile de serviciu pentru angajaţii din penitenciare. Această este situaţia angajaţilor din penitenciare şi pentru aceste motive protestăm, chiar dacă rămânem deschişi dialogului şi sperăm în continuare că autorităţile vor înţelege în cele din urmă necesitatea abordării cu seriozitate a problemelor dinpenitenciare”, se mai arată în comunicat.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...