„Inaugurarea Salon du Livre în care România, știm bine, este țară invitată de onoare a fost pentru România, cu siguranță, o sărbătoare și un succes. Au fost peste 1.000 de participanți, standul românesc fiind unul dintre cele mai vizitate și trebuie să remarc cu satisfacție, deși eu în general sunt destul de critic, bogăția foarte pronunțată a standului românesc și cu cărți care au fost editate în Franța și cu producția editurilor din țară. Un succes enorm.
Dacă dumneavostră vorbiți de altceva, probabil că aveți date, dar vă spun, covârșitoarea parte a celor 1.000 de oameni au văzut cu totul altceva. Trebuie să spune clar, drepturile de a protesta e înscris în libertățile moderne, în Constituție, nu e nicio problemă. Dacă sunt deziderate, se vor trata cu toată maturitatea”, a spus Andrei Marga, la Digi24, prin telefon.
Citiți șiScandal la „Salon du Livre”. Mai mulți protestatari au împărțit manifeste cu „ICR off”
Despre doleanțele protestatarilor, Andrei Marga a răspuns:
„Spun foarte simplu, faptul că cineva participă sau nu este o decizie personală. Nu putem să intrăm în cugetul nimănui și e dreptul fiecăruia să decidă. În rest, sunt simple intoxicări, simple falsuri, puse probabil în gura cuiva, dar pot să vă spun încă o dată și puteți consulta oamenii care au fost aici (Paris – n.red.), nu a fost așa ceva, sau au fost, probabil, marginale.
Eu trebuie să vă spun foarte sincer, am fost preocupat de primirea președintelui Hollande, care a fost foarte informat asupra standului nostru, asupra prezenței românești. Nu mi-am dat seama să fie vreun protest. Ce a făcut fiecare, individual, nu era treaba mea să-i urmăresc. Poate că au fost proteste, puteți consulta principalii intelectuali ai țării și veți avea, cred, aceeași opinie pe care și eu am exprimat-o.
Despre lipsa lui Andrei Pleșu, Andrei Marga a comentat: „Ar fi bine ca toți intelectualii, toți care suntem, toți cetățenii de ce nu, când vorbim despre ceva, să ne informăm în prealabil. Trebuie să revenim și în țara noastră la o exigență normală de a spune ce se bazează pe probe, iar dacă nu avem probe atunci să ne vedem de treabă”.
Acesta a mai spus că în legătură cu ICR și cu persoanele din această instituție circulă „tot felul de basme care sunt reluate în neștire, fără a se verifica”, iar instituția este „mai transparentă ca oricând”.
Legat de refuzul ICR de a finanța anumite proiecte importante, precum TIFF, Anonimul, Andrei Marga a răspuns:
„Sunteți în completă eroare, uitați-vă pe site-ul ICR-ului, acestea sunt finanțate de mult. Acesta ese un alt fals pentru a intoxica oamenii. Sunt finanțate fără probleme. Această intoxicare este un rol eminamente politic. Se pot pune pe hârtie orice aberație. Apelul meu modest e să revenim la fapte. A discuta fără fapte e o aventura care costă”.