Andrei Chiliman este anchetat penal pentru că a permis buldozerelor unui om de afaceri să culce la pământ mai multe anexe ale Palatului Ştirbei, un monument istoric ridicat în secolul al XIX-lea din dorinţa domnitorului Barbu Ştirbei. Procurorii DNA spun că aprobarea pe care a semnat-o edilul a fost un abuz.
„Suspectul Chiliman Andrei, în exercitarea funcţiei de autoritate publică de primar al Sectorului 1, cu încălcarea atribuţiilor legale, a dat ajutor unei persoane interesate să distrugă, (...) prin folosirea de utilaje grele, construcţii monument istoric, anexe ale Palatului Ştirbei”, se arată într-un comunicat DNA.
Așa arată acum Palatul Știrbei. Jos, în acea zonă au rămas doar treptele cramei demolate. Undeva câteva zeci de metri depărtare se aflau gardurile și ele puse la pământ în anul 2008. Acum totul este o ruină.
Un mall pentru o poșetă
Peste 150 de ani de istorie au fost raşi de pe faţa pământului în numai câteva luni, spun procurorii. Din aprilie şi până în decembrie 2008. Totul pentru a face loc unui mall, la dorinţa celui care a cumpărat Palatul Ştirbei de la moştenitorii de drept. În 2009, Ovidiu Popescu, a povestit cum i-a venit ideea.
„Mi-a zis soţia într-o zi să mergem pe Calea Victoriei să îşi cumpere o poşetă, dar magazinele erau deja închise. Ce poţi face? Te urci în avion şi mergi la Geneva şi cumperi de acolo. Un nucleu de modă se impune în această zonă. Odată strânşi în acest complex ar fi altceva, iar comoditatea consumatorilor ar fi satisfăcută. Una este să mergi prin gropile care sunt acum pe Calea Victoriei şi alta este să ai facilităţi, să ai unde parca...”, declara Ovidiu Popescu pentru Ziarul Financiar.
Mallul „salvează” de la demolare Palatul Știrbei
Monument istoric, Palatul Șirbei ar fi fost pus în pericol spun procurorii DNA atunci când au fost demolate cramele și anexele palatului.
Între timp, Ovidiu Popescu a decedat. Ideea sa însă trăieşte. Fiul acestuia, Alexandru Popescu, a preluat-o şi se încăpăţânează s-o transpună pe Calea Victoriei. În 2013 a obţinut aprobări şi de la Ministerul Culturii. Avizul a fost dat pentru „intervenția de urgență, care salvează de la demolare monumentul istoric”, spune Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii.
Aşa scrie în actul eliberat de Ministerul Culturii. Pentru ONG-uri însă o construcţie de 35 de metri din sticlă ar strivi imaginea istorică a palatului şi i-ar diminua valoarea. Activiştii spun că solicitarea proprietarului ar fi fost un şantaj. Acesta nu s-ar fi implicat în restaurarea palatului dacă nu ar fi primit autorizaţia de construcţie pentru mall.
Alexandru Popescu s-a făcut cunoscut vara aceasta, după ce a provocat un accident nautic pe lacul Snagov. Ambarcaţiunea de mare putere pe care o pilota a izbit în plin o barcă aflată pe lac. Patru persoane au fost rănite grav şi una şi-a pierdut viaţa, iar Alexandru Popescu este cercetat penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.