ANAF somează Intact. Dacian Cioloş: „Mă duc la Parlament pentru că preşedintele Senatului m-a invitat. Nu am pus eu în lege termenul acela de 5 zile”
ACTUALIZARE 20.10. Dacian Cioloș a anunțat că se va duce în Senat, pentru că a fost invitat. Dar atrage atenţia că nu el a făcut legea şi că totul pleacă de la o decizie judecătoarească definitivă.
„Haideţi să nu cerem Guvernului independent să rezolve, în câteva luni, probleme lăsate în aşteptare ani de zile, inclusiv chestiunea cu Antena 3. E o decizie a justiţiei acolo şi ANAF s-a trezit fix acum să o scoată fară să întrebe pe nimeni. Eu nu am fost intrebat, nici eu, nici doamna ministru de Finanţe. Nu că trebuia sa fim informaţi formal. Preşedintele ANAF decide cum aplică legea, trebuia să o aplice mai demult, a decis să aplice acum. A decis să o aplice fără sa mă informeze, aşa încat nu am eu ce explicaţii să dau pentru deciziile pe care le ia un responsabil al unei agenţii care este în subordinea Guvernului, dar care nu trebuie să ceara aprobarea Guvernului pentru anumite decizii pe care le ia”, a spus Dacian Cioloș.
„Mă duc pentru că preşedintele Senatului m-a invitat. Am cerut o informare şi din partea ANAF-ului legat de contextul în care s-a luat decizia asta. Eu pot să înțeleg că în 5 zile e greu să-ţi muţi lucrurile, pe de altă parte nu am decis eu lucrul ăsta şi nu am pus eu în lege termenul acela de 5 zile”, a adăugat premierul.
ACTUALIZARE 17.01. Premierul Dacian Cioloș va merge mâine la Parlament.
Liviu Dragnea a declarat marți că acțiunea ANAF împotriva a cinci televiziuni este „profund nedemocratică și un atentat împotriva libertății de expresie”.
„Această acțiune e clar un atentat împotriva libertății de expresie a presei. Nu există niciun fel de explicație logică pentru care funcționarii ANAF îi legitimau pe cei care muncesc acolo. S-a ajuns în situația în care i-au legitimat și pe cei cere ieșeau de la emisiuni, membri ai unor partide, inclusiv senatori ai României. Ei au procedat ca și cum ar fi desfășurat o acțiune într-o zonă infracțională, ca și cum ar fi fost într-un en gros sau într-o piață. (...) Nu există niciun fel de explicație pe baza căreia ANAF să procedeze în acest fel”, a declarat Dragnea, la Palatul Parlamentului.
Potrivit acestuia, practic „statul român închide cinci televiziuni”.
C.P. Tăriceanu: „Un atac inacceptabil și un plan bine pus la punct de suspendare a democrației”
Parlamentarii vor să ceară explicaţii pentru acţiunea ANAF, ca instituţie aflată în subordinea guvernului, ceea ce, în opinia lor, arată că premierul trebuie să ştie de instituţia a luat decizia de ieri.
Propunerea ca premierul să vină în faţa Senatului a venit de la Călin Popescu-Tăriceanu. Acesta a afirmat că descinderea organizată de ANAF la sediul televiziunilor trustului Intact reprezintă ''un atac inacceptabil și un plan bine pus la punct de suspendare a democrației''.
"Consider că în fața acestei situații excepționale se impune o măsură din partea Parlamentului, care este instituția fundamentală menită să apere drepturile și libertățile cetățenilor, printre care și dreptul la liberă exprimare. În baza articolului 111 al Constituției, Senatul are dreptul să ceară Guvernului să dea explicații și vreau să vă solicit să fiți de acord să cerem primului-ministrul al României să vină mâine în fața Senatului pentru a da explicații cu privire la acțiunea unor instituții aflate în subordinea Guvernului care nu pot fi puse în regimul economic al recuperării unor sume de bani, ci aruncă o pată degradantă asupra întregii țări, ca stat european, care pune preț pe libertatea de exprimare a presei", a susținut Tăriceanu.
El a spus că, în asemenea situație, nu ministrul de Finanțe trebuie să dea explicații pentru că "nu interesează acțiunea legată de recuperare a unei sume, ci acest grav atentat la adresa presei libere".
Plenul Senatului a decis, marți, schimbarea ordinii de zi și introducerea unei dezbateri referitoare la acțiunea unor instituții ale statului la adresa televiziunilor trustului Intact.
ANAF: Termen de cinci zile pentru evacuare
Clădirile grupului GRIVCO, fondat de omul de afaceri Dan Voiculescu, precum şi imobilul în care funcţionează televiziunile Antena1 şi Antena 3 trebuie evacuate în cinci zile. Este termenul stabilit de Fisc într-o notificare trimisă astăzi foştilor proprietari. Documentul face referire la decizia definitivă din august 2014 pronunţată de judecători în dosarul privatizării ICA. Magistraţii au hotărât atunci trecerea în proprietatea statului a terenurilor din Băneasa pe care Grupul GRIVCO le-a obţinut în urma privatizării frauduloase a fostului Institut. Tot atunci, instanţa a dispus şi confiscarea sediului televiziunilor, considerând că a fost achiziţionat din sumele obţinute din aceeaşi privatizare ilegală. Prejudiciul total a fost stabilit la 60 de milioane de euro. Până în prezent, s-a recuperat puţin peste 1%, din vânzarea unui apartament în Bucureşti şi a unei vile din Predeal.
„Direcția generală regională a Finanțelor Publice București, în calitate de organ de valorificare împuternicit conform prevederilor O.G. nr. 14/2007, ca reprezentant al statului român-proprietar al imobilelor ce au fost confiscate și trecute în proprietatea privată a statului, libere de orice sarcini, în baza unei sentințe judecătoresti, a notificat astăzi, 15.02.2016, în scopul evacuării, persoanele juridice care ocupau imobilele anterior menționate”, a anunțat ANAF.
„Notificarea de evacuare s-a realizat în vederea punerii în executare a sentinței penale nr. 701/26.09.2013, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 888/A/08.08.2014, pronunțată de Curtea de Apel București, Secția a II-a Penală”, precizează ANAF într-un comunicat.
„Termenul pe care îl au la dispoziție persoanele notificate este de 5 zile lucrătoare de la data notificării, așa cum este reglementat la art. 1039 din legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, cu modificările ulterioare”, menționează Fiscul.
După ce Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare, judecătorii au decis să îi confişte mare parte din averea sa şi a familiei.
Aşa se face că sediile Intact şi ale televiziunilor fondate de fostul senator au trecut în proprietatea statului, după soluţia definitivă a Curţii de Apel.
Instanţa a decis confiscarea mai multor clădiri, printre care sediile GRIVCO, Antena 3 şi una dintre locuinţele lui Dan Voiculescu din centrul Capitalei, precum şi a unor sume mari de bani.
Cu toate acestea, puţin peste 1% din prejudiciul din dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) a recuperat statul până acum, la un an şi jumătate de la condamnarea lui Dan Voiculescu. Confiscarea terenurilor şi clădirilor a fost blocată de o serie de procese deschise în instanţă de firmele vizate de decizie. Astfel, clădirea în care funcţionează televiziunea de ştiri fondată de fostul senator este închiriată de la o altă societate la care acţionari sunt membrii familiei Voiculescu. Contractul dintre cele două firme este invocat pentru a amâna, pe perioadă nedeterminată, confiscarea clădirii, aşa cum a decis instanţa.
În procesele deschise de societățile fondate de familia Voiculescu, prin care se solicită suspendarea procedurii de confiscare, este invocată o afirmație făcută în decizia de condamnare a lui Dan Voiculescu prin care i-au fost confiscate parte din bunuri.
Cu referire la această confiscare, instanța a stabilit că terenurile și clădirile trebuie să intre în proprietatea statului libere de orice sarcini. Asta înseamnă că, în momentul în care statul le preia, acele clădiri sau terenuri nu trebuie să facă obiectul unui credit bancar sau al unui contract de închiriere, au susținut cei de la firmele vizate.
Aceste companii au deschis procese în care au invocat imposibilitatea statului de a intra în posesia bunurilor ce le aparțineau până la momentul deciziei definitive.
Cei de la ANAF au încercat să obțină o soluție. Au depus o solicitare la Curtea de Apel București, la completul care a dat decizia definitivă în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, și le-au cerut magistraților să stabilească dacă acele contracte de închiriere intră sau nu în categoria sarcinilor care ar bloca intrarea statului în posesia bunurilor.
- Etichete:
- anaf
- evacuare
- senat
- explicatii
- antena 1
- dacian ciolos
- trustul intact
- evacuare antene
- cladiri grup grivco
- evacuare antena 3
- evacuare antena 1
- antena 3 evacuata
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News