Zeci de voluntari au dormit vineri seară în Bucureşti, sub cerul liber, ca să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă oamenii fără adăpost. Printre cei care şi-au pus sacul de dormit pe jos a fost chiar ambasadorul Marii Britanii în România, care face acest gest pentru al doilea an la rând. Iniţiativa aparţine fundaţiei umanitare Casa Ioana, fondată de un britanic, care vine în sprijinul familiilor, în general femei și copii, care ajung victime ale violenței domestice sau care nu au adăpost.
Acţiunea a fost organizată într-un spaţiu special amenajat într-un local din Bucureşti, cu prilejul Zilei Mondiale dedicate oamenilor fără adăpost.
„Este o problemă globală. Este o problemă în Marea Britanie, cât şi în România. Soluţiile nu sunt uşoare deloc. Sunt foarte multe legături între oamenii fără acoperiş şi problemele sociale, precum violenţă domestică, alcoolism, de exemplu. Soluţiile sunt dificile, probleme sunt peste tot. Dar de aceea cred că astfel de evenimente sunt foarte importante”, spune Paul Brummel - ambasadorul Marii Britanii în România.
Alături de Paul Brummel au fost şi alţi lideri ai comunităţii britanice din România, dar şi români care au vrut să atragă atenţia asupra unei probleme sociale serioase.
„Oamenii care dorm pe stradă fac asta deoarece nu au altceva mai bun. Să avem aceeaşi experienţă, măcar pentru o noapte, cred că este important”, spune Nigel Bellingham - directorul British Council România.
„Sper că dacă atragem atenţia va exista o schimbare pentru ajutorarea celor care nu au avut noroc”, spune Charlie Crocker - preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Britanice.
„Este o problemă. Chiar dacă au voinţă să încerce să găsească Locuri de muncă, ei nu sunt acceptaţi”, afirmă Horia Vişan – arhitect.
Această acţiune de conştientizare a problemelor cu care se confruntă oamenii fără adăpost a fost organizată de fundaţia Casa Ioana. Fondată în 1995 de un britanic, organizaţia pune la dispoziţia celor rămaşi pe drumuri un spaţiu de cazare gratuit şi le oferă asistenţă psihologică și socială.