Îngrijorarea vesticilor apare în contextul în care, în decembrie 2013, după „marţea neagră”, diplomaţii acreditaţi la Bucureşti au sancţionat public derapajul de la regulile statului de drept.
„Justitia este în fiecare ţară o componentă importantă a dezvoltării societăţii. Iar noi suntem pentru independenţa Justiţiei, ca a treia putere în stat, alături de Guvern şi de Parlament. De aceea considerăm că Justiţia trebuie să beneficieze de independenţa de care are nevoie. În acest context, urmărim situaţia de aici, alături de partenerii noştri din Uniunea Europeană”, a declarat Hans Werner Lauk, ambasadorul Germaniei.
Raportul pe justiție urmează să fie publicat miercuri, a anunțat săptămâna trecută președintele Traian Băsescu.
Raportul va cuprinde o evaluare a progreselor înregistrate de România de la ultimul raport, publicat la 30 ianuarie 2013. Totodată, documentul va face referiri şi la statul de drept.
Întrebat cum se vede independenţa justiţiei la Bruxelles, Traian Băsescu a răspuns că acest lucru se va vedea în data de 22 ianuarie, în raportul MCV. „Sunt state care se uită şi la statul de drept, şi la funcţionarea Justiţiei. De aceea, în discuţie (cu Herman van Rompuy - n.r.), am simţit nevoia să fac o clarificare, clarificare ce trebuie, în opinia mea, să se reflecte în raportul MCV din luna ianuarie, probabil 22, cel mai târziu 29 ianuarie", a anunţat şeful statului.
Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Euopene pe probleme de MCV, a confirmat luni că raportul va fi prezentat în 22 ianuarie.
Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, în acest raport „ar fi corect să se menţioneze buna funcţionare a instituţiilor statului care sunt capabile să oprească şi derapaje ale politicului".
Preşedintele a mai spus că acele state europene care mai au semne de întrebare cu privire la România ar trebui să privească la modul cum funcţionează instituţiile, judecătorii sau procurorii.