(Foto: ambasada SUA la Bucureşti)
Reprezentanţa diplomatică a SUA se declară gata să lucreze împreună cu Executivul de la București pentru elaborarea unui plan detaliat privind derularea de consultări transparente cu toate părțile interesate pentru chestiuni legate de taxe și modificarea redevențelor pentru petrol și gaze.
„Ambasada sprijină cu hotărâre o mai mare transparență și consultarea de către Guvern a tuturor părților implicate, inclusiv reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile, asupra chestiunilor legate de reglementare și de legislația fiscală, inclusiv în ceea ce privește anticipata modificare a regimului redevențelor pentru petrol și gaze”, a transmis însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la București, Duane Butcher.
„De exemplu, suntem gata să lucrăm alături de Guvern pentru a ajuta la punerea la punct a unui plan detaliat privind derularea de consultări transparente cu toate părțile interesate în chestiunea redevențelor pentru petrol și gaze”, a declarat cel aflat interimar la conducerea ambasadei SUA.
Potrivit lui Duane Butcher, România și SUA au o alianță puternică, profundă și strategică.
„Vom continua să încurajăm România să facă progrese în ceea ce privește întărirea constantă a statului de drept și lupta împotriva corupției. Vom continua să sprijinim România pentru a asigura trasparența și predictibilitatea în luarea deciziilor”, se arată discursul de pe site-ul ambasadei SUA.
În discursul său, susținut la un eveniment al Fondului Proprietatea, Duane Butcher face referire și la avertismentele Victoriei Nuland, subsecretarul de stat american, care în timpul vizitei recente de la București a subliniat că statul de drept, lupta împotriva corupției, transparența și predictibilitatea sunt esențiale pentru mediul de afaceri și pentru securitate.
Care este nivelul redevenţelor
Statul român a încasat, în 2012, 380 de milioane de euro din taxele plătite de companiile care exploatează resursele naturale. 85 la sută din aceşti bani provin de la companiile care extrag petrol şi gaze naturale.
Guvernul va creşte cu 25% redevenţele pentru resursele minerale, cu excepţia celor de petrol şi gaze, a declarat premierul Victor Ponta, în noiembrie anul trecut, în urma finalizării negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Comisia Europeană.
„Va fi o creştere a redevenţelor la resursele minerale, cu excepţia celor de petrol şi gaze, de 25%”, a spus atunci Ponta.
Companiile care produc petrol şi gaze naturale plătesc în prezent redevenţe cuprinse 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi.