Punct final în tragedia din Munţii Făgăraş. Salvamontiştii şi-au riscat viaţa şi au adus astăzi rudelor trupurile celor trei turişti de la Iaşi, daţi dispăruţi: un băiat de 18 ani, tatăl lui şi un prieten de familie. Corpurile au fost recuperate în timpul unei operaţiuni în care ameninţa avalanşa: a fost nevoie de un elicopter pentru a duce în zonă salvatori montani.
Cei trei montaniarzi au fost ucişi de marea lor iubire: muntele. Băiatul de 18 ani învăţase să facă primii paşi pe creste şi de atunci nu a mai părăsit înălţimile. De majorat, nu a petrecut în club, ca mulţi adolescenţi: a vrut să escaladeze cel mai înalt vârf din România, deşi traseul este periculos iarna. S-a antrenat fără oprire şi a mai încercat o dată la final de martie. Nu a cedat nici când natura i-a scos în cale viscol năprasnic şi a plătit cu viaţa, la fel ca tatăl şi prietenul lui, care s-au aruncat în prăpastie după el ca să îl salveze.
Mama băiatului de 18 ani a presimţit că a rămas fără singurul fiu. A dat frâu durerii pe Facebook, unde i-a scris lui Octavian un mesaj înduioşător.
„Mulțumesc, copil vesel, pentru acești 18 ani. Am fost cea mai împlinită mamă. Și acum, ca și la plecare, îți repet: ai grijă, te iubesc!”
Câteva minute mai târziu, mama lui Octavian afla că a rămas şi văduvă.
Efectiv au fost spulberați de vânt și au căzut de la mare înălțime.
Salvamontiştii cred că sfârşitul sinistru al celor trei alpinişti a început cu căderea băiatului într-o râpă. Tatăl şi prietenul de familie care îl însoţeau au încercat să îl salveze, dar vântul năpraznic i-a aruncat şi pe ei în prăpastie. După patru zile de căutări salvamontiştii au putut să ajungă în sfârşit în zona periculoasă, unde motaniarzii erau îngropaţi în zăpadă.
Recuperarea corpurilor a fost echilibiristică pe bârna morţii. Salvamontiştii nu puteau să ajungă acolo la pas pentru că riscau să declanşeze avalanşe. Elicopterul militar nu putea să aterizeze din acelaşi motiv. Aşa că salvatorii au coborât pe coardă din aparatul de zbor cât mai aproape de victime, să le urce şi să le aducă la Sâmbata de Sus.
La Iași, clasa în care învăţa Octavian este în doliu. Pe bancă, o fotografie cu adolescentul zâmbitor este acoperită cu flori şi luminată de flacăra candelelor aprinse de colegi. Lacrimi curg şi la şcoala unde băiatul învăţase până într-a opta. Mama lui predă acolo.
Anca Dimitru, director liceul "Dimitrie Cantermir" Iaşi: Cu toţii suntem înfricoşaţi de ceea ce s-a întâmplat în familia Sandu Andrieş.
Tot Iaşiul este în doliu însă. Unul dintre cei care au pierit este actor și profesor pentru copiii care vor să învețe teatru.
Benone Tiron, directorul Cercului Militar Iași: Cu o săptămână înainte de a pleca, Constantin făcea drumul de acasă până la serviciu, cu raniţa în spate, pentru a fi pregătit pentru expediţia asta care i-a adus şi sfârşitul.
Băiatul de 18 ani, tatăl lui şi un prieten de familie au plecat în ultimul weekend de martie să cucerească vârful Moldoveanul, cel mai înalt din ţară: 2.544 de metri. Era pariul lor cu muntele care le refuzase victoria acum trei luni, când mai încercaseră ascensiune. Din cauza viscolului, atunci au renunţat.