„Țin să mulțumesc din tot sufletul echipei conduse de Profesorul Mihai Lucan și bineînțeles lui personal, omul căruia îi datorez de ieri, viața" , a declarat în această dimineață maestrul Alexandru Arșinel.
Starea actorului, în vârstă de 74 de ani, s-a înrăutățit după o activitate profesională intensă în ultima perioadă.
A jucat la Sala Savoy în toate spectacolele stagiunii 2012-2013, a efectuat zeci de turnee în țară și străinătate și a jucat în fiecare sâmbătă la Teatrul de Vară „Herăstrău” în seria de spectacole „O seară la Revistă" din cadrul Stagiunii Estivale a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”.
Alexandru Arșinel a declarat telefonic pentru Digi24, vineri dimineață, că operația - care nu a fost programată - a durat patru ore și jumătate și că deocamdată nu sunt complicații. Actorul a avut-o alături pe soție, dar și alți membri ai familiei, precum și numeroși prieteni. Artistul speră să poată reveni pe scenă în luna octombrie.
Profesorul Mihai Lucan, unul dintre cei mai buni specialiști din lume
Profesorul universitar dr. Mihai Lucan este șeful Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal de la Cluj și șeful catedrei de Urologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”.
În 1980 Prof. Univ. Dr. Mihai Lucan a participat la efectuarea primului transplant renal din România, făcând parte din echipa condusă de profesorul Eugeniu Proca, împreuna cu profesorul Anghel Popescu. Împreună cu profesorul Ralph Senner de la Clinica de Chirurgie Robotică din München, în anul 2003 a realizat prima nefrectomie laparoscopică pentru transplant asistată robotic și de telemedicină din lume.
De-a lungul carierei, el a efectuat zeci de mii de operații urologice și de intervenții endoscopice și laparoscopice, precum și mii de transplanturi renale. A fost decorat cu Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor în anul 2000, cu ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Mare Ofițer în anul 2006 și, recent, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer.
Studiul său asupra procedurii de transplant renal încrucișat bazată pe alocarea stabilă a fost citat de savantul american, răsplătit cu premiul Nobel pentru economie în 2012.