La marginea oraşului Alba Iulia, muncitorii care construiau o staţie de epurare au fost surprinşi să descopere câteva sarcofage. Imediat, zona a fost securizată şi declarată sit arheologic. Specialiştii spun că în aceste sicrie ar putea fi oameni importanţi de la acea vreme.
„Prezența sarcofagelor aici a fost pentru noi o surpriza dublă, atât zona cât si descoperirea în sine, primele sarcofage din marmură descoperite pe teritoriul fostei provincii romane Dacia. Aici, la Alba Iulia și în toată Dacia sunt singurele cunoscute”, afirmă George Bounegru, arheolog la Muzeul Național al Unirii.
Arheologii au mai găsit şi alte morminte, în apropierea sarcofagelor, aşa că nu exclud ca în zonă să fi existat o necropolă.
Pe lângă cele două sarcofage din marmură, tot în această zonă au fost descoperite, de către arheologi, alte șapte morminte în cistă de caramidă. Unele dintre ele au fost deschise, iar altele urmează să fie desfăcute în următoarele zile.
„Sperăm ca în viitorul cel mai apropiat se vor regăsi în expoziția de bază a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, vor fi un punct de atracție și sperăm că nu doar localnicii, ci și turistii vor veni special să vadă piesele”, spune Liviu Zgârciu, purtător de cuvânt al Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
În urmă cu şase luni, tot în Alba a fost scoasă la suprafaţă o aşezare romană din secolul al doilea. În urmă cu aproape doi ani, arheologii au mai descoperit un templu roman dedicat zeiţei Nemesis, protectoarea gladiatorilor şi a soldaţilor.