„Soldatul acesta mi-a trimis pozele, nu știu destule despre el. Urmează să primim măsurătorile ca să aducem materialele potrivite acolo”, explică unul dintre specialiști.
Militarul şi-a pierdut un picior în luptele din estul Ucrainei, iar pentru a avea o viaţă cât mai apropiată de normal, ar avea nevoie de o proteză performantă. O va primi gratuit, de la un centru medical din Oradea.
„Acum în Ucraina este conflict armat. Sunt oameni care își pierd picioarele din cauza exploziilor, din cauza războiului. Nivelul lor de protezare este inferior României și atunci ne-au chemat să îi învățăm”, spune Jaco du Plessis, coordonator al centrului de protezare și ortezare.
Nu este prima misiune umanitară la care participă medicii orădeni - în ultimii 10 ani au fost în Haiti, Irak şi Filipine pentru a ajuta victimele războaielor sau ale calamităţilor naturale.
„În Haiti când am fost, după cutremur, în prima fază am întâmpinat greutăți atât diplomatice, birocratice, cât și de infrastructură. În primul rând a trebuit să găsim apă potabilă, curent electric. Toate aceste lucruri lipseau”, povestește Iosif Pop, tehnician ortoped. „Am început să căutăm o echipă de localnici, pentru că era evident că noi nu vom putea sta foarte mult timp și că vor trebui ei să facă tot ce a trebuit noi să facem”, adaugă el.
Toate campaniile umanitare ale specialiştilor din Oradea sunt sprijinite financiar de sponsori.
„Oamenii în general sunt la fel peste tot unde te-ai duce. Ceea ce îi face diferiți este o situație de moment: una economică, una politică, una conflictuală”, spune Adrian Pleș, tehnician ortoped. „Sper că în spatele nostru am lăsat ceva palpabil, ceva de valoare, o bucurie în același timp”, completează el.
La sfârșitul lunii august, tehnicienii ortopezi vor pleca în estul Ucrainei. Ei vor face o protezare demonstrativă, după care se vor întoarce în ţară împreună cu trei tehnicieni ucrainieni, care vor face apoi cursuri la Oradea.