Este povestea lui Jaco du Plessis, pentru care acasă înseamnă acum Oradea. A simţit nevoia să arate că este unul dintre noi şi că vrea să ajute. A deschis un centru unde fabrică proteze pentru cei cu mâini sau picioare amputate.
„Este un sufletist, unii spun că e prea sufletist”, spune Iosif Pop, tehnician ortoped.
Aşa îl descriu pe africanul de la Oradea cei care îl cunosc. Şi nu sunt deloc puţini, pentru că de-a lungul anilor a ajutat aproape 10.000 de români să meargă din nou pe propriile picioare.
Unul dintre cei care au apelat la ajutorul lui Jaco du Plessis şi-a pierdut piciorul stâng într-un accident teribil. El şi familia lui spun că africanul le-a schimbat viaţa în bine.
„Oamenii de aici sunt incredibili, ceva extraordinar, aşa ceva nu am întâlnit nicăieri. Sunt foarte draguți și de ajutor și nu știm cum să le mulțumim”, spune Magdalena Vereş, soţia unui pacient.
Jaco du Plessis a venit în 1996 în România şi a confecţionat primele proteze într-un garaj. Şase ani mai târziu, a construit un centru unic în ţară, unde le redă speranţa celor cu dizabilităţi locomotorii.
„Avem o pacientă din Tufeşti, Brăila, care conduce 10 ore şi jumătate ca să ajungă la noi în Oradea. Unul dintre primii pacienţi este din Suceava, altul vine din Constanţa. Pacienţi din toată ţara vin la noi”, mărturisește Jaco du Plessis.
Acum, după 17 ani petrecuţi în România, simte că aparţine locului.
„Locul unde mă simt cel mai acasă este aici, când plec în Africa de Sud mă simt ca în vizită”, mărturisește Jaco du Plessis.
Jaco s-a căsătorit în România cu Adriana. Au împreună doi copii, de 10 şi 13 ani, şi în ciuda celor mulţi care îl contrazic, consideră că România este cel mai bun loc unde pot să trăiască: „Eu cred că România rămâne o ţară de viitor, în care oamenii vor vrea să fie o parte din ea”.