Adrian Năstase a respirat libertatea azi-noapte, prima oară după cele nouă luni petrecute la Jilava

Data publicării:
18 2003penitenciar-55507

Fostul premier Adrian Năstase a părăsit luni penitenciarul Jilava, după ce Tribunalul Bucureşti a decis eliberarea sa condiţionată.

Judecătorii au respins recursul procurorilor anticorupţie. În urmă cu mai bine de o lună, Judecătoria Sectorului 4 a considerat că Adrian Năstase îndeplineşte toate condiţiile şi că a executat suficient din pedeapsă, aşa că poate fi pus în libertate.

Actualizare 01.04.Fostul premier a părăsit clinica unde a fost supus unor controale medicale amănunțite.

Actualizare 21.00. Fiul cel mare al lui Adrian Năstase, Andrei, a explicat de ce fostul premier s-a oprit la o clinică privată în drumul spre casă și care este starea de sănătate a acestuia.

„Tata este bine. Am vrut să facem niște investigații tocmai pentru a ne asigura că nu există nicio problemă. Nu știm dacă o să rămână peste noapte aici. Cred că într-o oră, o oră și ceva o să avem rezultatele. Cel mai mult ne îngrijorează problemele cardiace. Din punct de vedere psihic este bine, a glumit cu medicii și asistentele”, a declarat Andrei Năstase.

„Și mama are unele probleme de sănătate, dar nu de genul acesta. A avut un mic accident, dar nimic foarte grav. O să mergem să ne întâlnim cu toții acasă”, a mai precizat Andrei Năstase.

Actualizare 18.55. Maşina în care se află Adrian Năstase a oprit în faţa unei clinici medicale. Aici, el va fi supus unor investigaţii şi analize.

Fostul premier are probleme cardiace mai vechi.

Actualizare 18.05. Adrian Năstase a părăsit penitenciarul Jilava.

"Ne vedem peste câteva zile şi vorbim atunci", a spus el.

La poarta penitenciarului a fost aşteptat de cei doi fii ai săi, Andrei şi MIhnea. Maşina în care s-a urcat fostul premier se îndreaptă spre locuinţa din Zambaccian. Maşina este însoţită de o ambulanţă.

Actualizare 15.45. „M-am așteptat, m-am bazat pe reacția de normalitate, aplicarea unor dispoziții de drept. Mă bazam pe faptul că eu și colegii mei am pregătit cu mare atenție acest ultim pas, ne-am concentrat pe toate problemele ridicate de DNA și am adus contraargumente convingătoare. E o victorie, o chestiune care ne flatează profesional, dar am reprezentat un om deosebit pentru România”, a declarat avocatul Ion Cazacu.

Actualizare 15.40. Adrian Năstase va fi eliberat din penitenciar. El va ieşi, efectiv, din închisoare după îndeplinirea unor formalităţi.

Sentinţa a fost luată cu majoritate de voturi, astfel că doi dintre cei trei judecători din complet au fost de acord cupunerea în libertate a fostului premier.

Actualizare 14:30:Procesul lui Adrian Năstase s-a încheiat. Instanța urmează să ia o decizie privind eliberarea fostului premier.

CITEȘTE ȘI Presa internațională, despre eliberarea lui Năstase

Mircea Geoană: „Mă bucur foarte mult, Adrian, că aceste zile cumplite au luat sfârșit”

Valeriu Zgonea: Revenirea lui Adrian Năstase în conducerea PSD este o chestiune delicată

Crin Antonescu: „Sper ca Adrian Năstase să aibă forța de a reveni ca persoană publică”

CITEȘTE ȘI Corlăţean: Aş vrea să discut cu Adrian Năstase, inclusiv teme de politică externă, aşa, la rece

Actualizare 14:25: La Tribunalul București se judecă de două ore și jumătate recursul eliberării lui Adrian Năstase. Acesta a susținut la această oră ultimul cuvânt în cazul judecătorilor. Fostul premier a spus: „Mi se pare că domnul procuror, instituție pe care eu am creat-o, invocă legi pe care eu le-am promovat. Justiția nu este o valoare, dreptatea este o valoare. Să se facă dreptate, nu justiție”.

În fața judecătorilor, procurorii DNA au cerut rejudecarea cererii de eliberare condiționată la Judecătoria Cornetu, pentru că Penitenciarul Jilava este în județul Ilfov.Avocații lui Adrian Năstase nu cunosc limba română, pentru că referatul acestora este agramat.

Actualizare 12:00:În jurul orei 12, Adrian Năstase a intrat în sala de judecată, moment în care el a fost aplaudat de câteva persoane prezente la Tribunalul București.

După câteva minute a intrat în sala de judecată și completul de judecători pentru a decide dacă procesul va continua astăzi sau se va relua în altă zi.

Procurorii DNA au studiat documentele prin care se ceruse o amânare a procesului, iar în sala de judecată aceștia au spus că unele documente nu sunt originale.

Unele documente nu sunt ștampilate conform cu originalul și nu ne putem judeca pe niște copii xerox”, au spus procurorii anticorupție.

Actualizare 9.40:„Procurorul a formulat o cerere, invocând că de joi până azi nu a putut citi documentele depuse la dosarul cauzei. Ele reprezintă de fapt o copie a dosarului de penitenciar, în care sunt prezentate toate activitățile la care a participat și care au dus la soluția comisiei din penitenciar”, a spus avocatul Ion Cazacu.

„Surprinzător e că procurorul atacă în recurs activitățile, iar azi spune că nu a luat cunoștință de ele. Spune în recurs că activitățile nu sunt corecte, dar azi cere termen ca să ia cunoștință de aceste documente. E o cerere departe de loialitatea administrării justiției”, a subliniat el.

Actualizare 9:35: Procurorii DNA au cerut completului de judecată amânarea procesului. Recursul a fost suspendat cu două ore pentru ca judecătorii să delibere.

Procurorii susțin că nu au avut timp să studieze documentele apărute între timp, acestea având legătură cu recompensa pe care Adrian Năstase a primit-o privind suplimentarea dreptului la vizite, recompensă venită după decizia Judecătoriei sectorului 4 de acum o lună, când a admis cererea de eliberare condiționată. Dezbaterile în sala de judecată au durat mai puțin de 5 minute.

Actualizare 8:50: Adrian Năstase a ajuns la Tribunalul București cu două dube ale Poliției.Recursul trebuia să înceapă la ora 8:30, însă niciunul dintre cei implicați în dosar nu erau prezenți în sala de judecată.

Președintele completului de judecată este Ioana Cleopatra Șipoteanu. Ea apare în interceptările DNA în cazul judecătoarelor Antonela Costache și Viorica Dinu, arestate pentru 29 de zile,acuzate de trafic de influenţă şi luare de mită.

Actualizare 8.45. „S-a tergiversat eliberarea, DNA a făcut tot ce a putut să fie ținut închis. Adrian Năstase nu trebuie să fie liber, din motive cunoscute, pentru că e o forță în politică, undeva la Cotroceni Băsescu tremură când aude acest nume”, a declarat Codrin Ștefănescu, la tribunal.

Actualizare 8.28. „Sunt optimist, pentru că realitatea e clară. Azi vom avea destule argumente să combatem recursul procurorilor, dar decizia nu ține de noi. Cred că astăzi o să învingă spiritul de dreptate și, după mai mult de 320 de zile, clientul meu va putea fi alături de familie”, a declarat Ion Cazacu, avocatul lui Năstase.

„Mă duc cu multă convingere și sper ca alături de colegii mei să avem succes”, a adăugat el.

Actualizare 8:25: Adrian Năstase este transportat către Tribunalul București.

____________________

12 februarie. Adrian Năstase este adus la Judecătoria Sectorului 4. Flancat de opt paznici, fostul premier a fost dus iniţial în camera deţinuţilor, apoi în sala de judecată. A stat acolo mai bine de două ore. În timpul procesului, avocaţii au criticat tactica procurorilor DNA, care au încercat să amâne luarea deciziei de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase.

La şedinţa de judecată a asistat şi fiul cel mare al fostului premier, Andrei Năstase, care şi-a sărbătorit la judecătorie ziua de naştere.

În aceeaşi zi, judecătorul a pronunţat sentinţa: Adrian Năstase poate fi eliberat condiţionat, însă decizia a fost atacată imediat de DNA.

Decizia de eliberare condiţionată, atacată de DNA

Două săptămâni mai târziu, pe 27 februarie, judecătorii şi-au motivat decizia. Magistraţii au apreciat implicarea fostului premier în programele de reeducare din penitenciar şi comportamentul model pe care l-a avut în spatele gratiilor.

"Timpul executat din pedeapsă este suficient pentru ca deţinutul să îşi însuşească scopul educativ şi preventiv al acestuia, astfel încât pe viitor să nu mai comită şi alte fapte infracţionale", se arată în motivarea sentinţei.

După fixarea termenului la Tribunalul Bucureşti, pe 4 martie, au fost date publicităţii şi contraargumentele procurorilor DNA. Aceştia susţin că Adrian Năstase nu s-a reabilitat în penitenciar, ci a continuat să critice magistraţii, în special prin intermediul articolelor scrise pe blog.

„Justiţia, în ierarhia sistemului de valori al condamnatului Năstase Adrian, ocupă un loc minor (...) Prioritatea sa este viaţa politică în orice condiţii, iar nu actul de justiţie”, se arată în recursul înaintat de DNA.

Nici cartea publicată din penitenciar nu a scăpat de critici, parchetul punând sub semnul întrebării caracterul ştiinţific al lucrării.

Condamnat în dosarul „Trofeul Calităţii”

După ani lungi de proces şi acuzaţii de politizare a dosarului, pe 20 iunie 2012 Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul Calităţii".

Fostul premier s-a declarat tot timpul nevinovat. La câteva ore dupa decizia instanţei, el a încercat să se sinucidă chiar în faţa poliţiştilor care veniseseră să îl aresteze. Ofiţerii nu au izbutit să-l oprească înainte să puna mâna pe pistol, dar au reuşit sa îi dea peste mână în momentul în care a apasat pe tragaci, iar glonţul nu i-a podus o rană mortală.

Tentativa de sinucidere a lui Adrian Nastase a ţinut zile întregi prima pagină a ziarelor, atât în ţara, cât şi în străinatate. După o internare controversată de aproape o săptămână, magistraţii au decis că fostul premier poate fi tratat în continuare la spital în penitenciar. Aşa a ajuns Năstase la Rahova.

În urma internării însă, doi medici renumiţi s-au ales cu dosar penal pentru favorizarea infractorului, pentru că ar fi încercat să întârzie încarcerarea fostului premier. Printre ei, Şerban Brădişteanu, medicul care l-a operat.

Şi cei doi poliţişti care au mers să pună în executare mandatul de arestare au fost anchetaţi. La finalul anului trecut, procurorii încheie cercetările în acest dosar. Renumitul cardiolog Şerban Brădişteanu este trimis în judecată. Procurorii îi scot de sub urmărire pe ceilalţi medici, dar şi pe poliţişti. La dosar, anchetatorii depun o serie de interceptări care ar susţine acuzaţiile.

Interceptare

Robert Turcescu: Recomandarea cine o dă până la urmă? Adică o comisie, se face o comisie sau puteţi să o daţi dumneavoastră şi eu nu ştiu? Domnul Lascăr...

Şerban Brădişteanu: Domnu' Turcescu...

R. T.: Da.

Ş. B.: Sigur că pot să o dau eu! Dar n-am s-o dau nici mort!

sursa: rechizitoriu DNA

Războiul lui Adrian Nastase cu justiţia nu este însă încheiat. A cerut judecătorilor ca cele şase zile în care a fost internat la spital să i se scadă din pedeapsa de doi ani de închisoare.

La finalul anului trecut, magistraţii i-au dat dreptate fostului prim-ministru. Cele şase zile au fost considerate ca executate. Alte 45 au fost scăzute, după ce Năstase s-a implicat în mai multe programe educaţionale din penitenciar. În total, fostul premier a scăpat deja de 300 de zile din pedeapsa totala de doi ani de închisoare la care a fost condamnat definitiv.

A plătit peste trei milioane de lei

Peste 3,3 milioane de lei l-a costat pe Adrian Năstase dosarul „Trofeul Calităţii”. Şi asta dacă luăm în calcul doar prejudiciul pe care instanţa a considerat că l-a adus fostul premier Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Aflat la un pas de executare silită la începutul acestui an, Adrian Năstase a achitat de bună voie datoria, însă în articolele postate pe blog a susţinut, în continuare, că Inspectoratul nu a fost niciodată prejudiciat.

Averea familiei Năstase este formată, potrivit ultimei declaraţii depuse la Parlament de fostul premier, din peste 1,5 milioane de lei, bani în conturi, obiecte de artă a căror valoare a fost estimată la peste 100.000 de dolari, dar şi locuinţa familiei din centrul Capitalei, evaluată de experţi la peste un milion de euro.

Cum a decurs ancheta în dosarul „Trofeul calității”

1.768 de zile - atât a durat ancheta procurorilor şi procesul de la curtea suprema în cazul Trofeul Calităţii, dosarul care l-a trimis în spatele gratiilor pe fostul premier Adrian Năstase.

Sute de volume de probe au fost citite de judecători şi aproape 1.000 de martori au fost audiaţi pentru a se ajunge la decizia definitivă anunțată pe 20 iunie 2012. Cei şase acuzaţi au de executat, în total 29 de ani de închisoare şi de achitat un prejudiciu ce depăşeşte 1,7 milioane de euro.

Dosarul Trofeul Calităţii a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea Supremă în ianuarie 2009. Adrian Năstase, principalul inculpat din dosar, a fost acuzat că, în 2004, a camuflat strângerea de fonduri pentru campania sa electorală prin simpozionul „Trofeul calităţii în construcţii”.

Din taxele de participare încasate s-au strâns aproape 1,7 milioane de euro.Anchetatorii spun că în loc să ajungă în bugetul Inspectoratului de Stat în Construcţii, care a organizat „Trofeul”, banii au mers către patru companii controlate de apropiaţi ai familiei Năstase. De aici, sumele au ajuns la Eurografica, firma care a prestat diverse servicii în campania prezidenţială a fostului lider social-democrat.

Adrian Năstasea fost condamnat pentru că şi-a folosit influenţa pe care o avea, în calitate de lider de partid, pentru a obţine bani ca să îşi finanţeze campania electorală.

Irina Jianu, fost inspector general al ISC, a fost judecată pentru abuz în serviciu, spălare de bani şi fals. A fost cea care a stabilit taxele de participare la Trofeul Calităţii - 125 de euro pentru persoanele fizice şi 400 de euro pentru cele juridice. A primit o pedeapsă de şase ani de închisoare.

Diana Gasparovici, fost inspector general adjunct al Inspectoratului, a fost judecată şi condamnată pentru complicitate la abuz în serviciu. Este dată în urmărire generală încă din iunie anul trecut, fiind condamnată la 5 ani de închisoare.

Cristian Vasile, directorul general al SC EUROGRAFICA SRL, a fost judecat și condamnat la şase ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, spălare de bani și fals. Firma pe care o conducea s-a ocupat de materialele promoționale pentru campania electorală a fostului premier.

Bogdan și Mariana Popoviciau primit câte cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, spălare de bani şi fals. Ei sunt cei care deţineau firmele prin care s-ar fi spălat banii obţinuţi din organizarea simpozionului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...