Cei şapte cetăţeni străini au fost filaţi începând cu 2013, când agenţii secreţi români au aflat că aceştia sunt adepţi ai unor organizaţii teroriste, precum Statul Islamic sau Al-Qaeda.
Unul dintre cei şapte a venit în România, ca student, în 2011. Până în 2013, nu a avut niciun fel de legături cu organizaţii teroriste. În 2013, tânărul a intrat în contact cu Statul Islamic şi a trecut printr-un proces rapid de radicalizare. El a postat mesaje în mediul online cu scopul de a promova imaginea Statului Islamic şi chiar ajunsese să spună în public că este dispus să devină martir al acestei grupări teroriste.
Celelalte şase persoane expulzate nu au trecut prin acest proces rapid de radicalizare, dar au devenit adepţi şi se pregăteau să convingă şi alte persoane din ţară să adere la organizaţiile teroriste.
Cei şapte au fost prezentaţi în faţa instanţei, iar judecătorii au decis ca aceştia să fie expulzaţi. Studentul nu va mai avea voie să intre în România timp de zece ani.
România, țară de tranzit
România este catalogată ţară de tranzit pentru adepţii Statului Islamic, dar asta nu înseamnă că este ferită de ameninţări. A spus-o clar şeful Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere a Terorismului, de la Serviciul Român de Informaţii: „Nu suntem feriţi total de posibilitatea unui atac terorist în România, evident. Mergem pe nişte premise. Sunt cazuri punctuale de persoane radicalizate, fundamentaliste”.
Este şi cazul studentului tunisian identificat de curând în Bucureşti. În 2011 tânărul a ajuns în Capitală. S-a înscris la facultate, iar doi ani mai târziu era cu un pas în tabăra teroriştilor, când a fost reţinut de procurori.
„S-a stabilit că acesta urmează să treacă la o fază acțională, respectiv să se alăture unei organizații teroriste ca să devină martir”, a declarat Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI.
Nu este singurul caz neutralizat de serviciile secrete în ultimele luni. Alţi şase cetăţeni musulmani, veniţi din Orientul Mijlociu, şi consideraţi ameninţare teroristă, au fost identificaţi în primele trei luni. Foloseau ca acoperire cărţi de vizită care îi prezentau ca oameni de afaceri. În realitate însă....
„Au impus angajaţilor firmelor pe care le reprezentau frecventarea anumitor moschei unde erau transmise anumite mesaje cu caracter islamist, în caz contrar urmând să fie concediaţi”, susține Sorin Sava.
Un sondaj de opinie făcut după atacul de la Charlie Hebdo arată că 79 la sută dintre români cred că în Europa vor mai avea loc atentate teroriste. 39 la sută cred că ţara noastră poate fi o ţintă.
„România este una dintre rutele de tranzit, de transfer al acestor voluntari jihadişti către teatrele de operaţii, dar nu este exclus să fie şi rută de întoarcere pentru ei”, spune sub acoperirea anonimatului unul dintre șefii antitero din România.
Chiar dacă oficial autorităţile se feresc să admită că avem simpatizanţi ISIS printre compatrioţi, fostul decan al facultăţii care pregăteşte agenţi secreţi spune că situaţia este alta.
„Deocamdată nu se confirmă, dar eu am informaţii că avem şi noi câteva sute de tineri care deja au luat drumul Statului Islamic”, a declarat pentru Digi24 dr. Cristian Troncotă.
Până la o confirmarea oficială, e bine să ştim că serviciile de securitate din România au pus la punct un plan de acţiune în caz de atac terorist.