Dacă o ofertă de muncă peste graniţă sună prea bine, e posibil să ascundă lucruri periculoase. Poliţiştii care anchetează cazuri de trafic de persoane spun că zeci de români au ajuns să fie exploataţi de patroni străini, care i-au ademenit cu promisiunea unor salarii tentante. Şi-au transformat apoi angajaţii în sclavi, pe care i-au ţinut în teroare constantă.
Victimă: „Ne-a luat ca pe animale la piaţă, ne-a luat după kilograme şi care cum suntem mai forţoşi. Pe şoferii care ne-au adus i-a chemat la maşină şi ne-au arătat arma”.
A fost momentul în care un român care credea că va fi plătit să lucreze la o fermă din Grecia şi-a dat seama că a fost păcălit.
Victimă: „Ne oferea cazare, 700 de euro lunar, contract de muncă pe 6 luni. Ne-am încântat. Am plecat patru persoane”.
Toţi au devenit sclavii proprietarului fermei.
Victimă: „Eram ţinuţi închişi acolo, când ne ducea să ne luăm mâncare ne ducea cu maşina acoperită în spate cu prelată să nu vedem unde şi cum ne duce”.
Iar munca începea în zori şi se termina noaptea târziu. Oamenii erau terorizaţi de patron.
Victimă: „A încărcat arma, şi a îndreptat-o spre mine. Eu atunci m-am ferit. Era un zid şi m-am lăsat în jos. Unul dintre colegii mei a vrut să plece. I-a chemat separat, i-au şi bătut, a băgat frica în ei”.
Românul şi încă un prieten au reuşit să scape după ce au ademenit câinii de pază cu puţină mâncare pe care o primeau. Au mers pe jos peste 30 de kilometri, până când au ajuns la o secţie de poliţie şi au anunţat ce au păţit.
Alţi 79 de români au trăit, anul trecut, experienţe similare. Au fost exploataţi prin muncă în zece ţări din Europa, unde au fost ademeniţi - în cele mai multe cazuri - cu oferte de muncă în agricultură şi construcţii.
Ciprian Ghiţuleasa, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP): „Cum se vând produse sau animale, aşa se întâmplă cu amenii, nu au nicio scrupulă.”
Poate şi mai grav, acest lucru se întâmplă cu ajutorul unor cunoscuţi ai victimelor.
Ciprian Ghiţuleasa - purtător de cuvânt ANITP: „Din păcate peste 80% dintre aceştia fac parte dintre cunoştinţele noastre, unii sunt chiar din familie, rude prieteni, vecini apropiaţi”.
De multe ori, victimele nu reuşesc să anunţe că sunt în pericol, pentru că le sunt supravegheate inclusiv convorbirile cu familia. De aceea, poliţiştii le recomandă românilor care pleacă la muncă în străinătate să stabilească înainte o expresie pe post de alertă.