Personalul s-a pregătit în amănunt pentru a face față, programul centrului a început la 7.30, iar într-o oră și jumătate veniseră peste 100 de persoane. Într-o zi obișnuită vin circa 300 de persoane, dar azi probabil numărul va fi dublu.
Când vine donatorul, el primește un chestionar, îl completează, așteaptă să îi fie strigat numele. Primește un carnet de donator și analizele ce trebuie făcute. Persoana ajunge la laborator, acolo i se spune dacă poate dona sau nu. După ce primește acceptul, ajunge în sala de recoltare.
Toți donatorii spun că îi vor îndemna și pe alții să facă acest gest. Sunt oameni care vin frecvent să doneze sânge, dar și persoane care fac acest lucru pentru prima dată.
Personalul centrului de transfuzii a subliniat că programul va fi prelungit atât cât va fi necesar.
Aseară, după aducerea primilor răniți a venit apelul public pentru donarea de sânge.
Condiții pe care trebuie să le îndeplinească donatorii de sânge
Persoanele care vor să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 62 de ani și să aibă minimum 50 de kilograme. Tensiunea arterială maximă să nu depășească 200 mmHg, iar minima 100 mmHg.
Cei care prezintă boli de piele, sechele pulmonare sau operație de ulcer nu pot dona sânge.
Intervalul de timp între două donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile.
Sfaturi utile înainte și după donare
Trebuie să dormiți bine în noaptea dinaintea donării și evitați mâncărurile grase, ceaiul, cafeaua sau alte băuturi ce conțin cofeină.
Consumați totuși mai multe lichide, pentru a înlocui volumul pe care îl veți dona, și consumați alimente bogate în fier (carne rosie, pește, ficat, fasole, cereale îmbogățite cu fier, stafide sau prune).
Imediat după donare, puteţi servi un sandwich şi un suc, dacă simţiţi nevoia, sfătuiesc cei de la doneazasange.ro.
Dacă vă simţiţi ameţiţi, întindeţi-vă, preferabil cu picioarele mai sus, până când senzaţia trece. În cazurile rare când mai au loc uşoare sângerări după îndepărtarea bandajului, apăsaţi locul respectiv şi ţineţi braţul ridicat timp de 3-5 minute.
Dacă apar sângerări sau vânătăi sub piele, aplicaţi comprese reci pe locul respectiv în primele 24 de ore.