A plouat cu apă sărată la Ocnele Mari. Casele, maşinile şi fântânile s-au albit. Totul din cauza unei defecţiuni apărute la instalaţiile de exploatare de la cariera de sare. Locuitorii se plâng că nu e prima dată când se întâmpla asta şi spun că locuinţele lor sunt deja măcinate de praful sărat din atmosferă. Unii au dat deja în judecată conducerea minei.
Oamenii din Ocnele Mari povestesc că a plouat cu saramură peste casele din zona câmpului de sonde.
- Săreau pietrele în sus, am crezut că dă cineva cu bolovani în mine. Era până sus acolo, vă daţi seama, uitaţi casa asta aici, eu nu pot să mai rezist.
- A bufnit o ţeavă, acum siguranţa noastră este în pericol.
Nici apa din fântâni nu mai este potabilă.
- Asta nu e bună. Miroase şi urât şi e tulbure.
Elena Matei este unul dintre locuitorii din zona afectată. A dat deja în urmă cu câteva luni compania minieră în judecată. Femeia spune că sarea i-a distrus casa.
Elena Matei: Mergem la mineră şi ne spun că nu suntem în zonă de risc.
Reporter: Şi cereţi despăgubiri pentru această locuinţă?
Elena Matei: Da. Şi terenul de sub.
Reporter: Cum arată locuinţa?
Elena Matei: Crăpată.
Experţii spun că sarea distruge nu doar tencuiala caselor, ci şi structura lor de rezisrenţă.
Constantin Mireanu, consultant în construcţii: Acizii respectivi vin în contact cu betonul, îl descompun și astfel slăbesc rezistenţa, punând în pericol structura construcţiei.
Specialiştii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, de la Garda de Mediu şi de la Salrom fac acum verificări.
Reprezentanţii companiei miniere nu cred însă că locuitorii au fost afectaţi de accident.
Mihai Creţu, reprezenant SALROM: S-a spart o conductă. O manevră, probabil. S-a spart pur şi simplu. Oamenii nu sunt afectaţi.
În 2001, dintr-o mină dezafectată de la Ocnele Mari a ţâşnit un jet puternic de apă sărată. Zece hectare de teren s-au prăbuşit. 22 de familii au fost evacuate, iar casele le-au fost înghiţite de pământ.