La două zile după eşecul operaţiunii de salvare din Munţii Apuseni premierul Victor Ponta prezintă lista vinovaţilor.„În cadrul a trei instituții importante - MAI, ROMATSA și STS - lucrurile au funcționat inacceptabil”, a spus premierul.
Raportul Guvernului aduce cu el o demitere şi două demisii. Secretarul de stat Cătălin Chiper, cel care ar fi trebuit să coordoneze activitatea echipelor de pe teren, este demis. La scurt timp, şeful Inspectoratului general pentru situaţii de urgenţă, însărcinat cu operaţiunile de căutare a răniţilor, demisionează. Asta, după ce Ion Burlui considera că nu poartă nicio vină.
Directorul ROMATSA Aleodor Frâncu îşi dă şi el demisia, deşi nu se consideră vinovat pentru nimic: „Nu am nimic să-mi reproşez. Am demisionat numai pentru liniştea şi stabilitatea instituţiei".
Un regulament din 2008, privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie, prevede înființarea unui centru operativ sub directa coordonare a Ministerului Transporturilor. O astfel de celulă de criză ar fi trebuit să adune informaţii despre locaţia aeronavei de la ROMATSA şi să le transmită către Ministerul de Interne, ISU şi STS, dar şi să monitorizeze operaţiunile de salvare. În ciuda acestui fapt, Ramona Mănescu îşi păstrează funcţia. Ea ar putea fi demisă de premier sau partidul din care face parte ar putea să îi retragă sprijinul politic. Pe şeful STS Marcel Opriş îl salvează procedura complicată prin care ar putea să fie demis. Decizia poate fi luată doar în Consilul Suprem de Apărare a Țării. Deciziile în CSAT se iau cu unanimitate de voturi, prin consens. Iar următoarea sedinta ar trebui să aibă loc abia în luna martie.