”Cred că este una dintre pierderile interesante şi importante ale noastre, pentru că, deşi nu a domnit niciodată, a fost alături de rege aproape toată viaţa lui şi, prin acest fapt, s-a implicat în istoria noastră naţională, făcând parte activă din dinastie”, a spus academicianul.
Constantin Bălăceanu-Stolnici a mai spus că Regina Ana s-a remarcat ca o persoană ”de mare calitate” şi înainte de căsătorie.
”A fost o persoană care s-a manifestat şi înainte de căsătorie ca o persoană de mare calitate, care a contribuit foarte activ în timpul războiului la acţiuni importante de caritate şi de sprijin a trupelor, iar după aceea a fost o soţie devotată şi o mamă foarte grijulie”, a explicat academicianul.
Potrivit lui Constantin Bălăceanu-Stolnici, Regina Ana a respectat toate elementele comportamentale necesare unei regine şi, ”deşi a dus o viaţă foarte grea”, a făcut faţă cu demnitate tuturor greutăţilor.
”A fost o soţie model, o mamă de mare calitate şi a avut un comportament, într-adevăr, de regină, deşi n-a domnit”, este cel mai important lucru pe care românii ar trebui să îl reţină despre Regina Ana.
Funeraliile Reginei Ana ar trebui să fie, potrivit academicianului, ”mai deosebite”, care să îi sublinieze apartenenţa la dinastie, dar şi drept un omagiu adus calităţilor sale personale.
”Ar trebui să facem nişte funeralii mai deosebite, care să sublinieze, totuşi, aparteneţa ei la dinastie, pe de o parte. Pe de altă parte, şi ca un omagiu al calităţilor ei personale.
Eu cred că o înmormântare mai fastuoasă, respectând protocolul regal, ar trebui făcută la Curtea de Argeş”, a mai spus Constantin Bălăceanu-Stolnici.
Regina Ana, în vârstă de 92 de ani, a murit, luni, la 13.45, la Spitalul din Morges, în Elveţia. Corpul neînsufleţit va fi depus la Peleş şi apoi regina va fi înmormântată în Catedrala Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş.
Programul oficial al funeraliilor va fi făcut public marţi.
Sursa: News.ro