A murit Radu Vasile. Fostul premier avea 71 de ani
Radu Vasile, născut la Sibiu, în 1942, a fost senator în legislaturile 1992- 1996, 1996 - 2000 și 2000 - 2004.
A fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Libanul și UNESCO.
De asemenea, a publicat un volum de poezie, sub pseudonimul Radu Mischiu.
Citiți și Ion Iliescu: Radu Vasile a fost un om al dialogului, un om echilibrat
Victor Ciorbea, despre Radu Vasile: Am avut divergențe, dar a existat și o reconciliere
Constantin Dudu Ionescu: „Radu Vasile a reușit să aducă un echilibru, care se rupsese la un moment dat”
Fost ministru de Interne în legislatura lui Radu Vasile, Constantin Dudu Ionescu, a precizat că, în timpul guvernării fostului premier, România a avut cea mai coerentă administrație, din punct de vedere administrativ.
„Era un tip deosebit, știa să glumească, știa să fie serios. Datorită guvernării sale se poate explica și creșterea economică din anul 2000 și a reușit să aducă un echilibru care se rupsese la un moment dat. Vă reamintesc că a fost pentru prima oară când Guvernul României avea doar 14 miniștri. A fost, după părerea mea, cea mai coerentă administrație, din punctul de vedere al administrației, pe care a avut-o România”, a afirmat Constantin Dudu Ionescu.
Zoe Petre: „Radu Vasile a devenit prim-ministru într-un momen de conflict acut”
Istoricul Zoe Petre a vorbit despre fostul premier Radu Vasile, caracterizându-l ca pe un om prietenos, care a avut, în timpul guvernării, o relație bună președintele PD, Traian Băsescu.
„Radu Vasile a devenit prim-ministru într-un moment de conflict acut în interiorul coaliției de guvernare. A fost o criză dramatică, provocată, în esență, de domnul Băsescu și de Partidul Democrat. Radu Vasile, având o natură foarte prietenoasă, a reușit, ca prim-ministru, să readucă o liniște funcțională în interiorul guvernului. Nu avea fanatisme, puncte de vedere de neocolit și, în condițiile acestea a putut dialoga cu PD și chiar avea o relație de prietenie cu Traian Băsescu”, a spus Zoe Petre.
Vasile Lupu: „A fost un om politic de curaj”
Fostul lider al PNŢCD Vasile Lupu a spus, la rândul său, că Radu Vasile a fost „un om politic de curaj, care şi-a slujit ţara”, el precizând că ultima dată vorbise cu fostul premier în urmă cu o lună, când acesta se arătase interesat de reformarea partidului.
"Ne-am auzit cu o lună în urmă şi era interesat de reformarea PNŢCD şi gata să se reimplice în reconstrucţia partidului, sub rezerva evoluţiei stării de sănătate. Era optimist", a afirmat Vasile Lupu, pentru Mediafax
Bio: premierul care a încheiat „Pacea de la Cozia”
Radu Vasile a absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în 1967. În 1977, a obținut titlu de doctor în științe.
A lucrat ca istoric la istoric la Muzeul Satului din Bucureşti,cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei României, profesor la Academia de Studii Economice din Bucureşti.
Și-a început cariera politică în 1990, când s-a înscris în PNȚCD. În perioada 1992-1994 a fost director al ziarului Dreptatea, cotidianul partidului.
A fost ales senator, pentru prima dată, în 1992, când a candidat pe listele CDR. În 1996 a fost ales vicepreședinte al Senatului.
În iunie 1996, pe când era secretar general al PNŢCD, Radu Vasile a declarat că ar accepta să devină prim-ministru al României, dacă majoritatea formaţiunilor ce compun CDR l-ar susţine. În funcția de premier a fost numit însă Victor Ciorbea.
Radu Vasile a devenit totuși premier, în aprilie 1998. Mandatul său a durat până în decembrie 1999, când tot guvernul pe care îl conducea a demisionat, pentru a-l forța să renunțe la funcție.
În 1999 a plecat din PNȚCD și a înființat un nou partid, PPR. Un an mai târziu, însă, s-a înscris în PD, pe listele căruia a devenit senator în perioada 2000-2004.
Pe lângă funcţiile politice, Radu Vasile a fost și istoric și scriitor, în special de poezie. A scris mai multe cărți pe teme politice - „Se închide cercul”(1999), „Pacientul român”(2000), „Buricul Preşedintelui” (2009), „Cursa pe contrasens”, dar și beletristică.
De asemenea, a publicat poezie sub pseudonimul de Radu Mischiu.
Mandatul de premier al lui Radu Vasile este legat de mineriada din 1999, când minerii din Valea Jiului au pornit spre București, în semn de protest față de închiderea unor mine.
Aproximativ 20.000 de mineri au pornit cu camioane și autobuze spre Capitală, dar au fost întâmpinați de polițiști la Costești. După ce președintele Traian Băsescu a decretat starea de urgență și după ce armata a fost mobilizată, o echipă a minerilor a negociat cu reprezentanții guvernului Radu Vasile așa-numita „Pace de la Cozia”.
În ultimii ani, Radu Vasile a dispărut de pe scena politică. El a fost internat în august 2010 în spital, diagnosticat cu cancer de colon. A suferit mai multe intervenții chirurgicale, atât în România, cât și în Israel.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News