Breaking News UPDATE Anchete după incendiul de la Spitalul Piatra Neamț. 10 pacienți au murit, 6 au fost salvați. Medicul cu arsuri, dus în Belgia

Data actualizării: Data publicării:
incendiu spitalul judetean piatra neamt
Foto: Ziar Piatra Neamț

Zece pacienți care erau bolnavi de COVID și erau intubați au decedat după ce un incendiu a izbucnit sâmbătă după-amiază la Secția ATI din incinta Spitalului Județean Piatra Neamț, potrivit celui mai nou bilanț. Alte șapte persoane, între care un medic care a suferit arsuri extinse, sunt în stare gravă. Încă trei cadre medicale - un medic și două asistente - au primit îngrijiri pentru arsuri, dar starea lor este mai bună și nu necesită internare.

Este cel mai grav bilanț după tragedia de la Colectiv, iar Parchetul General a deschis o anchetă penală. Marea majoritate a spitalelor din România sunt în curs de acreditare, iar directorul ANMCS, Marius Filip, a declarat la Digi24 că existau o serie de nereguli la Spitalul Județean Piatra Neamț în ceea ce privește siguranța la incendii. Spitalul este în subordinea Consiliului Județean Neamț.

Citiți și: Incendiu la Spitalul din Piatra Neamț. Filmul unei noi tragedii care trezește amintiri urâte

„Un Colectiv, nu am alte cuvinte”, a declarat la Digi24 primarul municipiului Piatra Neamț, Andrei Carabelea, care a relatat că a văzut cu ochii săi cum un bărbat își recunoștea mama printre victime.

Încă nu se știe de la ce a pornit incendiul, dar fără îndoială flăcările au fost amplificate de instalațiile de oxigen existente în salonul de terapie intensivă. Toată aparatura era nouă, a declarat managerul spitalului la Digi24.

Primele imagini de la locul incendiului arată dimeniunea acestei noi tragedii din sistemul medical românesc.

incendiu Piatra Neamt - icon - exploziv tv
Incendiu în secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț Foto: Exploziv TV

Citiți și:  

Klaus Iohannis, mesaj de condoleanțe după tragedia de la Piatra Neamț: „Sunt profund îndurerat”

Marile necunoscute ale incendiului de la Piatra Neamț. Cele zece întrebări fără răspuns

Managerul spitalului din Piatra Neamț: Mutarea pacienților dintr-o zonă în alta e frecventă. Sunt circuite avizate de DSP din aprilie

Pacienții arși în spitalul din Piatra Neamț nu au fost încă identificați. Rudele au aflat de la televizor despre incendiu

Reacția președintelui CJ Neamț după tragedie: Toate saloanele de pe cele două etaje sunt cu avizele la zi. Nu s-au făcut modificări

ACTUALIZARE DUMINICĂ, ORA 14:53. Probele adunate de anchetatori în timpul cercetărilor din secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț vor fi duse la Institutul Național de Criminalistică, iar șeful Institutului, comisarul Romică Potorac, va merge la anchetă, s-a stabilit în ședința MAI.

Grupul de lucru va fi condus de Bogdan Despescu.

De asemenea, s-au stabilit măsuri suplimentare pentru protejarea criminaliștilor împotriva infecțiilor cu noul coronavirus, cât și a substanțelor chimice degajate în urma incendiului.

ACTUALIZARE DUMINICĂ, ORA 13:00 .Este ședință de urgență la Ministerul de Interne pe tema anchetei de la Neamț.

ACTUALIZARE DUMINICĂ, ORA 11:25. Guvernul a decis, în urma ședinței convocate de premier la Palatul Victoria duminică dimineață, că toate secțiile ATI din toate unitățile medicale din țară vor fi verificate, începând de luni. 

ACTUALIZARE DUMINICĂ, ORA 11:00. Șase dintre pacienții salvați din spitalul din Piatra Neamț sunt în stare gravă. Doi dintre ei sunt intubați. 

ACTUALIZARE DUMINICĂ, ORA 10:20. Procurorul Marius Iacob, care conduce ancheta, a ajuns la Spitalul din Piatra Neamț.

El a spus că cercetarea ar putea dura și două zile.

Potrivit lui Marius Iacob, echipa de cercetare va intra echipată corepunzător și își va lua toate măsurile de prevenție și de eliminare a riscurilor de infectare.

ACTUALIZARE DUMINICĂ, ORA 9:20. Un angajat al spitalului povestește despre clipele de groază de după izbucnirea incendiului. El spune că a auzit o bubuitură și că în momentul în care a intrat în spital „era dezastru”. 

ACTUALIZARE DUMINICĂ, ORA 8.45. Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț au transmis, duminică dimineața, că în secția ATI și-au pierdut viața șapte bărbați și trei femei cu vârsta cuprinsă între 67 și 86 de ani. Toți erau infectați cu coronavirus.

ISU Neamț: Incendiul a fost lichidat în 25 de minute

ACTUALIZARE DUMINICĂ, ORA 8.10. Intervenţia pompierilor pentru stingerea incendiului în care au murit 10 persoane a fost una dificilă, a declarat duminică dimineață purtătorul de cuvânt al ISU Neamț. Acum, aceştia trebuie să stabilească de la ce a pornit focul.  

Irina Popa, ISU Neamț: "Colegii vor verifica zona din nou pentru a începe stabilirea cauzei probabile de producere a acestui incendiu.  Deocamdată nu se cunoaște nicio informație despre cauza probabilă de producere a acestui incendiu.

Având în vedere numărul persoanelor implicate pentru gestionarea evenimentului a fost activat planul roșu de intervenție care a presupus suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale.

Misiunea a fost dificilă din cauza degajării mari de fum, dar incendiul a fost lichidat în cel mai scurt timp. Astfel că, în aproximativ 25 de minute de la primirea apelului, incendiul a fost lichidat."

Medicul rănit, transferat în Belgia. Care este starea celorlalți pacienți din ATI

ACTUALIZARE DUMINICĂ, ORA 7:30 Aeronava militară cu medicul erou a decolat de la Baza 90 Otopeni către Belgia. Este un drum de aproximativ trei ore, timp în care pacientul este supravegheat de o echipă medicală care se află la bord.

ACTUALIZARE DUMINICĂ, ORA 4:20. Medicul rănit în incendiul de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ a fost adus la Bucureşti cu o aeronavă militară, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, și urmează să fie pregătit, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, pentru a fi transportat, luni dimineață, la o unitate medicală din Belgia. Anunțul a fost făcut de premier, la finalul reuniunii de celulei de criză de la Ministerul de Interne.

Mai multe comisii de anchetă încearcă să stabilească ce s-a întâmplat

ACTUALIZARE 3:00 Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, generalul Dan Paul Iamandi, anunță că a înființat două comisii care să facă cercetătări cu privire la incendiul care a izbucnit sâmbătă seară la secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț, soldat cu 10 morți în rândul pacienților și rănirea gravă a unui medic care a încercat să-i salveze. Una dintre comisii va stabili cauza incendiului, cealaltă va verifica dacă în secţia de terapie intensivă s-au făcut anumite lucrări și modificări ce ar fi impus solicitarea unei autorizaţii de securitate la incediu de la Inspectoratul Neamţ.

„Din declarațiile managerului spitalului, făcute cu câteva zile înainte, se știe că au fost prevăzute niște lucrări de instalații. Nu cunoaștem foarte bine despre ce este vorba, care când au fost prezentate au fost prezentate ca fiind pentru creșterea numărului de paturi la terapie intensivă. De asemenea, există informația cu privire la mutarea de la etajul 3 la etajul 2 a pacienților de la terapie intensivă”, a spus, la rândul său, premierul.

„Spitalul fiind vechi, el a avut doar două autorizații pe două secții care au avut modificări în ultimii ani”, a precizat șeful DSU, Raed Arafat. „Dacă nu s-au produs modificări, el nu trebuia să ceară, conform legii. Dar dacă s-au produs modificări și n-a cerut, atunci aici este alt aspect și echipa care s-a deplasat va verifica acest lucru”, a mai spus șeful DSU. 

La rândul său, secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a precizat că ancheta penală în cazul incendiului a fost preluată de Parchetul General, fiind desemnaţi doi procurori care se deplasează la faţa locului. Ei sunt sprijiniţi de poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale şi Institutului Naţional de Criminalistică.

Ce se întâmplă cu supraviețuitorii

Șase pacienți COVID care se află în stare gravă au fost aduși la spitalul suport COVID de la Lețcani, din Iași, iar un al șaptelea pacient, care era în UPU la Piatra Neamț, a fost transferat la Pașcani.

Potrivit ministrului sănătății, doi dintre cei şase pacienţi transferaţi de la Neamţ la Leţcani din cauza incendiului sunt intubaţi invaziv, doi sunt pe SiPAP şi doi pe canulă de oxigen.

Spitalul mobil de la Lețcani are aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni. Este amplasat în apropiere de Iaşi, pe DE 585, unde se află Parcul Industrial TransAgropolis din comuna Leţcani, pentru a facilita accesul transportului medical din celelalte judeţe ale Moldovei.

Pe perioada pandemiei de coronavirus spitalul a fost declarat spital suport COVID, în subordinea Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

ACTUALIZARE 23:20 Medicul de gardă care a suferit arsuri grave ar putea fi transportat la un spital din Belgia. Spitalul Militar „Regina Astrid” din Belgia și-a dat în mod excepțional acordul pentru transfer, iar medicul ar putea fi transportat cu o aeronavă a MApN, însă acest lucru nu se va întâmpla decât după ce medicul va fi adus la București și evaluat la Spitalul Floreasca. Medicii vor decide duminică dimineață dacă colegul lor de la Piatra Neamț este transportabil în Belgia.

O aeronavă militară a decolat sâmbătă seara către Iași pentru a-l aduce pe medic la București. Sosirea în Capitală era așteptată în jurul orei 1:00.

Citiți și:  Incendiul de la ATI Piatra Neamț. Patriarhul Daniel transmite un mesaj de compasiune

„Evoluție foarte, foarte rapidă a incendiului”. Opt paturi ATI au ars complet

ACTUALIZARE 23:00 Pompierii încă nu știu ce a generat incendiul, dar ce pot să spună este că incendiul a avut o „evoluție foarte, foarte rapidă”. Nu este exclusă o supraîncălzire a instalației electrice, o cauză care generează o bună parte din incendiile din România.

Citiți și:  Incendiul de la Piatra Neamț, în presa internațională: „Spitalul are o lungă istorie de management prost”

Ministrul sănătăţii a declarat că în timpul incendiului izbucnit sâmbătă seara la Spitalul Judeţean din Neamţ au ars complet opt paturi de la ATI, iar alte opt, aflate într-un salon alăturat celui în care s-a produs incendiul, pot fi folosite.

„În următoarea perioadă dorim evaluarea şi refacerea terapiei intensive. Îi mutăm la etajul trei, unde era cealaltă terapie intensivă care a funcţionat până astăzi şi care are o capacitate de 12 paturi pe ATI”, a spus ministrul sănătăţii, citat de Agerpres.

Ministrul sănătății a mers în noaptea de sâmbătă spre duminică și la Spitalul Mobil de la Leţcani, pentru a vedea modul în care a fost pregătită unitatea medicală ca să primească pacienţii de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ.

„Am venit să evaluăm pregătirea pentru cei şase pacienţi care vin de la Piatra Neamţ. Sunt în acest moment operaţionabile 18 paturi de ATI din care avem 10 paturi libere. Este suplimentat personalul (...)”, a declarat ministrul sănătăţii, citat de Agerpres.

ACTUALIZARE 22:30 Ministrul sănătății a vizitat Spitalul Județean Piatra Neamț și a declarat la ieșire că a constituit o celulă de criză locală, cu managerul spitalului și primarul, pentru a vedea cum se poate reface secția ATI.

El a reconfirmat bilanțul de 10 morți, toți pacienți, în timp ce alți șase pacienți de la ATI vor fi transferați către Iași, urmând a fi internați în spitalul de la Lețcani. Opt pacienți au decedat în urma incendiului, iar ceilalți doi, ulterior, în UPU, din cauza insuficienței respiratorii. 

Medicul grav rănit va fi transferat la Floreasca, în București, iar alte trei cadre medicale primesc îngrijiri pentru arsuri de gradul I și II, dar arsurile sunt pe suprafață limitată și aceste persoane nu necesită internare.

Nelu Tătaru a mai spus că Spitalul de la Piatra Neamț, aflat în subordinea Consiliului Județean Neamț, va trece în subordinea Ministerului Sănătății, ceea ce, „într-o legislație viitoare” se va întâmpla cu toate spitalele publice.

Un medic erou

ACTUALIZARE 22:20 Spitalul Județean Piatra Neamț anunță că alte trei cadre medicale - un medic și două asistente - primesc îngrijiri pentru arsuri suferite în timp ce încercau să-și ajute pacienții.

ACTUALIZARE 21:40 Colegiul Medicilor din România exprimă regretul și transmite condoleanțe pentru victimele incendiului din această seară care s-a produs în cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

„Suntem, de asemenea, alături de colegul nostru medic aflat de serviciu și care a suferit arsuri foarte grave în această tragedie încercând, potrivit informațiilor, să salveze pacienții. Sistemul de sănătate românesc trebuie să nu mai producă tragedii! Am avut incendiul de la Maternitatea Giulești, iar acum această tragedie care poate arată și infrastructura deficitară a spitalelor”, declară într-un comunicat prof. dr. Daniel Coriu.

Medicul care a suferit arsuri grave, în special pe membre, are 48 de ani, era de gardă și a sărit efectiv în flăcări încercând să salveze pacienții. El va fi transferat la Spitalul Floreasca din Capitală. Întâmplarea face ca el să fi fost coleg de facultate și prieten cu ministrul sănătății, Nelu Tătaru.

Ancheta, încredințată unor procurori cu experiență

ACTUALIZARE 21:24  Parchetul General a declanșat urmărirea penală pentru ucidere din culpă. Ancheta a fost încredințată procurorului Marius Iacob, care s-a ocupat de incendiul de la Maternitatea Giulești, și procurorului Eduard Mihai Ilie, care a instrumentat dosarul incendiului din clubul Colectiv.

„Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamț. Cauza a fost înregistrată inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică”, informează un comunicat al Parchetului General.

ACTUALIZARE 21.20 Managerul spitalului din Piatra Neamț, Lucian Micu, a declarat la Digi24 că medicul cu arsuri va fi transportat la Iași, de unde va fi preluat de un avion militar și adus la București.

Managerul a mai declarat că doi dintre pacienții care au decedat au murit în UPU, după ce fuseseră evacuați.

Celulă de criză la Ministerul de Interne

ACTUALIZARE 21:15. Premierul Ludovic Orban și șeful DSU Raed Arafat participă la o reuniune a celulei de criză de la Ministerul de Interne. Se va face, printre altele, o evaluare a locurilor unde pot fi duși pacienții aflați în stare gravă, după ce vor fi stabilizați.

Președintele Klaus Iohannis se află în permanentă legătură cu oficialii celulei de criză.

Bilanț nou: 10 morți, 7 răniți grav

ACTUALIZARE 20:40 ISU confirmă bilanțul de 10 morți și 7 răniți grav.

Ministrul sănătății a precizat că opt dintre victimele decedate sunt din salonul unde a izbucnit incendiul, iar două din  salonul alăturat.

ISU a anunțat resursele medicale care sunt implicate în acest moment:

ISU NT: 1 Autospecială pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD cu medic

ISU IS : 1 Autospecială pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD cu medic

ISU BC - 1 Autospecială pentru transport victime multiple

ISU SV - 1 Autospecială pentru transport victime multiple

SAJ Neamț - 9 Ambulanțe tip B.

Pentru transportul pacienților, mijloacele de la ISU BC și ISU SV vor fi încadrate cu personal medical de la Spitalul Județean Iași.

ACTUALIZARE 20:30 Zece pacienți au decedat, iar șapte persoane sunt în stare critică, inclusiv medicul care s-a aruncat în flăcări care să salveze pacienții, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Neamț.

Bilnțul crește la 8 morți

ACTUALIZARE 20:21 Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a declarat la Digi24 că bilanțul a crescut la 8 decese, iar medicul a suferit arsuri pe 40 la sută din suprafața corpului, iar pe membre are arsuri de gradul IV. 

Secția ATI este pentru pacienți COVID, iar un scurtcircuit ar părea să fie cauza incendiului, a spus ministrul sănătății.

ACTUALIZARE 20:14 Recent, în secția ATI se făcuseră reamenajari pentru a face loc pacienților. Incendiul a pornit într-un singur salon și ulterior s-a extins.

Potrivit unor martori oculari, s-ar fi produs mai întâi o explozie. Fiind saloane ATI, există surse de oxigen. 

ACTUALIZARE 20:08. Medicul de gardă, care a suferit arsuri grave, precum și ceilalți pacienți din ATI vor fi preluați de Spitalul Sfântul Spiridon din Iași. Au fost mobilizate cinci autospeciale, între care două pentru victime multiple și două pentru terapie intensivă, a declarat la Digi24 Diana Cimpoeșu, șefa UPU.

Ministrul Nelu Tătaru va pleca la Piatra Neamț.

Șapte morți, bilanț inițial

ACTUALIZARE 20:00 În urma incendiului, 7 persoane au decedat, una prezintă semne vitale slabe și una (medicul de gardă) prezintă arsuri de gradul II și III pe 80% din suprafața corporală, anunță ISU.

ACTUALIZARE 19:55 Comunicat al Spitalului Județean Neamț: „Sâmbătă seară, în jurul orei 18.30, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț a avut loc un incendiu care a afectat secția de ATI - unde erau internați, în două saloane, 16 pacienți. La acest moment șapte dintre pacienți sunt decedați, iar al optulea se află în stare critică.

În același timp, un medic care se afla în secție se află în stare gravă, suferind răni extinse.

Ceilalți pacienți nu mai pot fi îngrijiți în secția de ATI și urmează să se facă toate demersurile pentru a fi transferați către alte spitale.

Conducerea SJU Piatra Neamț îi asigură pe pacienți că, în continuare, echipa medicală este la muncă și intervine pentru a oferi tratamentul necesar celorlalți pacienți internați în celelalte secții ale unității medicale”.


Știrea inițială:

Cei decedați erau bolnavi de coronavirus și erau intubați la terapie intensivă. În secție se aflau în total 16 pacienți. 

Incendiul a fost cu flacără deschisă și degajare mare de fum. Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție. O celulă de criză a fost constituită la nivelul Ministerului de Interne.

Inițial, au intervenit cadrele medicale, care au încercat să stingă incendiul și să acorde ajutor pacienților. Unul dintre medici ar fi suferit arsuri, potrivit unor surse.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Pompierii au acționat cu 5 autospeciale de stingere și o autoscară.

Pentru identificarea eventualelor victime s-au constituit echipe de căutare-salvare.

Incendiul a fost localizat și lichidat. A afectat etajul al doilea al clădirii. În acest moment, nu mai sunt persoane în pericol, ele fiind evacuate.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri