500 de militari americani staționează permanent în România
Data actualizării: Data publicării:
România este apărată şi cu tancuri americane şi îşi doreşte rachete Patriot. De joi, 20 aprilie, 500 de militari americani vor fi cantonaţi permanent la noi în ţară. Militarii au venit tocmai din Colorado cu tehnică de luptă şi au arătat, joi, de ce sunt în stare în Poligonul Smârdan din Galaţi. Tot acolo, oficialii Ministerului Apărării Naţionale au anunţat că au demarat procedurile de achiziţionare a rachetelor Patriot.
Tancurile Abrams M1, care au fost desfășurate și în Irak, sunt răspunsul americanilor la manevra Rusiei de anexare a Crimeei. Divizia mecanizată din Colorado Springs a fost răspândită strategic în ţările NATO din Europa.
Sunt 87 de tancuri puse tampon în calea oricărei agresiuni. Alături au 3500 de militari, dintre care 500 sunt dislocaţi la noi în ţară.
Joi au avut primul exerciţiu alături de camarazii români. Un război simulat cu muniţie reală în poligonul de la Smârdan, în condiții meteo puțin prielnice.
Prezent la exerciţiu, generalul Nicolae Ciucă a vorbit despre planurile armatei române de a cumpărat racheta Patriot. „Ştiţi foarte bine, s-a reuşit achiziţia primei escadrile de avioane F-16, ca atare nevoia de aranjare pe nivele şi integrat a apărării antiaeriene la nivel naţional impune de la sine demararea unui astfel de program. Ca atare, sistemul Patriot se încadrează în sistemul integrat multilevel de apărare a spaţiului aerian al României. În momentul de faţă, sunt în analiză toate opţiunile privind dezvoltarea programului. Important e faptul că el va fi demarat în acest an”, a subliniat Nicolae Ciucă.
Achiziţia s-a decis politic, a precizat șeful Statului Major General.
Patriot este un sistem de apărare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit în cazul unui atac cu avioane ori cu rachete balistice şi de croazieră.
Militarii americani au fost reprezentaţi în poligonul de la Smârdan de generalul John Gronski, comandantul adjunct al forţelor terestre americane din Europa.
„Exerciţiul pe care l-am urmărit azi este dovada voinţei României şi a Statelor Unite de a lupta cot la cot pentru a ne apăra libertatea dacă e necesar”, a declarat generalul John Gronski.
Cei 500 de americani vor fi cantonaţi la baza din Kogălniceanu.
„Soldaţii noştri se simt foarte bine, iar în ceea ce priveşte antrenamentul cu militarii români, soldaţii noştri au învăţat foarte multe, atât din punct de vedere al interacţiunii tehnologice, cât şi al tacticii, tehnicii şi procedurilor”, a declarat și colonelul James Sabat, comandantul detașamentului american din România.
Militarii americani vor sta nouă luni la noi, iar apoi vor fi înlocuiţi de un alt detaşament.
Prin mobilizarea trupelor, SUA au desenat o linie defensivă terestră în Europa, care trece prin mai multe ţări, între care România, Polonia, Ungaria si Germania.
Pe lângă cele 87 de tancuri, americanii au trimis în Europa 18 sisteme de artilerie Paladins, peste 400 de autospeciale Humvee, aproape 150 de vehicule blindate şi peste 1500 vehicule utilitare foarte puternice.
Pentru dislocarea trupelor şi tehnicii militare din Colorado Springs până în Europa a fost nevoie de trei vapoare, 30 de trenuri şi 220 de convoaie rutiere. Cheltuielile armatei americane din Europa pentru anul în curs se ridică la 3,4 miliarde de dolari.
Urmăriți mai jos o galerie foto cu imagini de la exercițiul de la Smârdan. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea (click pe prima fotografie pentru a le vedea pe celelalte)