2012 a fost anul schimbărilor la Ministerul de Interne. Cinci miniștri într-un an
Începutul lui 2012 l-a prins pe Traian Igaş la conducerea Ministerului Administratiei şi Internelor. După căderea Guvernului Boc, în februarie, portofoliul de la Interne a fost preluat de Gabriel Berca. De cum a ajuns la minister, el l-a înlocuit pe secretarul de stat Ioan Dascălu cu Petre Tobă, fostul şef al Poliției Române.
În cele 78 de zile cât a fost ministru de interne, Gabriel Berca i-a mai schimbat pe secretarul general, şeful „doi si un sfert”, servicul secret al MAI şi pe o parte din directori. Tot pe mandatul său, şeful Politiei Capitalei a fost înlocuit după atacul din coafor a fostului poliţist Gheorghe Vlădan.
Gabriel Berca a avut acelaşi final de mandat ca şi predecesorul său. A plecat odată cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu.
Schimbarea Guvernului îl aduce pe Ioan Rus pentru a doua oară la conducerea Internelor. Încep din nou mutările. Petre Tobă este numit din nou şef al Poliţiei Române, iar în locul său ajunge secretar de stat Ioan Căbulea. La mai puțin de trei luni de când ocupau funcția, secretarul general al MAI și alți secretari de stat sunt schimbați. Şi nu sunt singurele schimbări ale acestui mandat, şeful Jandarmeriei este și el înlocuit.
Cea mai grea perioadă din mandatul lui Ioan Rus a fost legată de arestarea fostului premier Adrian Năstase. Ioan Rus este acuzat că a vorbit la telefon cu fostul premier înainte de a fi ridicat de polițiști.
Punctul culminant este atins, însă, odată cu organizarea referendumului pentru demiterea președintelui, când ministrul de Interne, Ioan Rus, acuză presiuni politice și demisionează împreună cu Victor Paul Dobre, ministru delegat pentru Administrație.
Conducerea Ministerului de Interne este împărtiță între Mircea Dușa și Radu Stroe. Noi miniștri, alte schimbări: la conducerea Jandarmeriei, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență şi la Poliţia Capitalei.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
În luna august, secretarul de stat Ioan Căbulea este pus sub învinuire în dosarul privind referendumul din 29 iulie. Mircea Duşa îl va schimba însă cu câteva zile înainte de campania electorală pentru alegerile parlamentare. În acest an, doar conducerea Poliției de Frontieră a rămas neschimbată.
„Anul 2012 a fost destul de agitat pe scenă politică și bineînteles că a avut efecte în lanț și pe liniile executivului. La nivel de eșaloanele 2-3, modificările nu au ajuns în profunzime, astfel încât cei care în mod curent aveau de a face în viața de zi cu zi cu prinderea de hoți, stopare de trafic de droguri, salvare de oameni dacă ne referim la pompieri, toţi în mare parte, cel puțin au încercat să-și facă treaba”, a spus Dan Cărbunaru, jurnalist Calea Europeană.
Reprezentanţii sindicatelor consideră că schimbările dese ale şefilor din Ministerul de Interne produc instabilitate şi neîncredere în rândul poliţiştilor.
„Aceste schimbări nu fac să confirme decât că partidele sunt interesate mai mult decât cum să îşi promoveze oamenii pe criterii politice şi mai puţin pe criterii profesionale”, a considerat Florin Vâlnei, președintele Sed Lex.
Sindicaliştii consideră că în anul 2013 va fi mult mai greu pentru cei care lucrează în MAI, din cauza lipsei de fonduri. Speră însă ca noul an să aducă stabilitate, măcar la nivelurile de conducere.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News