Lucia Varga spune că în, urma unui audit făcut la Direcţia Silvică Cluj, a reieşit faptul că 15 angajaţi se fac vinovaţi de mari nereguli în ceea ce priveşte administrarea fondului forestier.
Prejudiciul este de ordinul zecilor de milioane de lei, iar vinovaţii se vor alege şi cu dosare penale pentru că nu au intervenit în cazul furturilor din judeţ.
„Realitatea din teren ne arată că tăierile ilegale nu sunt de un an, ci de trei, patru sau cinci ani,” spune Lucia Varga.
Acuzaţiile ministrului au fost îndreptate către angajaţii a patru ocoale silvice din judeţ: Beliş, Huedin, Turda şi Someşul Rece.
Printre cei acuzați de ministrul delegat se află și șeful Ocolului Silvic din Someșul Rece, Vasile Vesa. Potrivit ministrului, acesta s-ar face responsabil de tăierea ilegală a 4.300 de metri cubi de lemn.
Prejudiciul creat doar la acest ocol silvic depăşeşte un milion de lei. Cei 15 angajaţi ar putea acum să-şi piardă locurile de muncă. Mai mult, ei au intrat şi în atenţia poliţiştilor şi riscă să se aleagă cu dosare penale.
Între timp, actualul şef al Direcţiei Silvice Cluj a anunţat că va verifica toate ocoalele silvice pentru eventuale nereguli şi va încerca să oprească defrișările ilegale.
Ministrul Lucia Varga şi-a îndreptat atenţia asupra problemelor din judeţul Cluj în urma unui scandal izbucnit în luna aprilie la Direcţia Silvică. Atunci, Traian Mariș, directorul RomSilva Cluj, a fost arestat de procurorii DNA, într-un dosar de luare de mită. Potrivit anchetatorilor, Mariş le-a pretins unor angajaţi ai instituţiei sume cuprinse între 4.000 şi 10.000 de euro ca să nu-i dea afară şi să nu-i sancţioneze în caz că descoperea vreo neregulă.