La Alba Iulia se lucrează de zor. Sute de mărţişoare făcute din plante presate au ieşit din mâinile angajaţilor Muzeului Naţional al Unirii. Cu totul speciale sunt şi cele făcute din lut, cu motive de inspiraţie romană.Mai dificil de realizat sunt mărţişoarele din sticlă de vitralii, un amestec de culori vii, de la roşu aprins până la verde crud şi albastru indigo. Le creează cu pasiune un artist plastic din Oradea.
După ce sunt scoase din cuptor, unde au stat la peste 800 de grade, micile podoabe sunt șlefuite, apoi împodobite cu tradiţionalul şnur alb-roşu.
Originea mprţişorului nu este cunoscută exact, dar se crede că ar fi din perioada romană. Se ştie că primele mărţişoare au fost făcute dintr-un şnur alb-roşu, de care se prindea o monedă de aur sau de argint. Exista credinţa că amuleta aducea noroc şi sănătate, iar şnurul în cele două culori semnifica victoria vieţii asupra morţii.
Potrivit tradiției populare, mărțișorul trebuie purtat toată luna martie. În unele sate, după ce nu-l mai poartă, femeile prind mărțișorul de ramurile unui pom fructifer, fapt ce semnifică belșug.