Înscriere la liceu 2024: Ghid pentru completarea corectă a fișei de admitere

Data actualizării: Data publicării:
Elevi în bănci, imagine ilustrativă. Foto: Getty Images
Elevi în bănci, imagine ilustrativă. Foto: Getty Images

Ierarhia de admitere la liceu 2024 a fost publicată de Ministerul Educației miercuri, 10 iulie. Ierarhia pentru admitere conține lista absolvenților de gimnaziu care au susținut Evaluarea Națională, ordonați după media de admitere la liceu – care este media notelor de la examene – și ținând cont de mai multe criterii de departajare în cazul candidaților cu medii egale. Primul criteriu de care se ține cont este media generală a claselor V-VIII, în premieră din acest an. Completarea corectă a fișei de admitere este crucială și necesită atenție sporită, având în vedere criteriile de departajare între candidați.

Poziția în ierarhie e foarte importantă atunci când elevii se gândesc la opțiunile lor. Anul acesta, ISMB a alocat 15.052 de locuri la clasa a IX-a la liceele teoretice și tehnologice din București, adică cu 434 de locuri mai multe decât anul trecut, când au fost 14.618 de locuri, potrivit edupedu.ro.

Ministerul Educației a publicat ghidul

Ministerul Educației a publicat marți, 9 iulie, același ghid ca cel de anul trecut pentru elevii care dau Admiterea 2024 la liceu. Singura modificare a fost grafica documentului. Materialul a fost publicat inclusiv de ministrul Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Fișele de înscriere la admitere liceu 2024 se completează în perioada 11-22 iulie. Această procedură se realizează la școală, în prezența părinților și a profesorului diriginte. Elevii vor fi anunțați înainte cu privire la ziua iși ora programării. 

Înainte de a completa cererea de înscriere, elevii și părinții acestora ar trebui să întocmească o listă cu specializările dorite. Orientativ, ar trebui verificate ultimel emedii de intrare din anii școlari trecuți și poziția elevul în ierarhia județeană și pe București publicată pe siteul Ministerului Educației 

Cum se completează fișa de admitere la liceu

  1. Opțiunile pe fișa de admitere trebuie completate în ordinea preferințelor candidaților.
  2. Este recomandat să completezi pe primele locuri opțiunile pe care le dorești cel mai mult, chiar dacă nu ești sigur că media îți permite să intri la aceste opțiuni. Continuă apoi cu opțiuni care ți-ar plăcea și la opțiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.
  3. Este important să ții cont de mediile de admitere din anii precedenți pentru a-ți calcula șansele de intrare la fiecare dintre opțiunile exprimate.
  4. Completarea unui număr mare de opțiuni pe fișa de admitere nu îți poate dăuna în niciun fel – oricum intri la prima opțiune a ta la care mai sunt locuri. În schimb, un număr prea mic de opțiuni îți poate diminua serios șansele de a fi admis.
  5. În mod statistic, mediile de admitere sunt de la an la an puțin mai mari, motiv pentru care este indicat să completezi cât mai multe opțiuni pe fișă. Mediile anilor trecuți sunt doar orientative.
  6. Validarea fișelor este o operație simplă, dar obligatorie, pentru a evita neplăcerile cauzate de greșeli în transcrierea datelor. Este esențial ca fișa tipărită să fie corectă conform datelor introduse în baza de date, iar neconcordanțele să fie semnalate și corectate prompt.
  7. După validare, fișele sunt centralizate în bazele de date județene și apoi în baza de date națională de la Ministerul Educației și Cercetării.
  8. Repartizarea computerizată are loc după verificări multiple și corectarea eventualelor erori semnalate.
  9. Algoritmul de repartizare ordonează elevii după media de admitere și îi repartizează începând de la elevul cu cea mai bună medie, căutând prima opțiune de pe listă unde mai sunt locuri disponibile.

Atenție!

Codurile specifice fiecărei specializări se trec în ordinea preferințelor, pe orizontală, în căsuțele din josul paginii.

Numărul de opțiuni ar trebui să fie cât mai mare. Motivul? Calculatorul nu va trece la următorul candidat până când nu verifică toate opțiunile elevului clasat în fața acestuia și până când nu-l repartizează pe acesta la una dintre ele. 

Codurile se completează cu foarte mare atenție. Prea puține opțiuni, prea puține coduri sau coduri introduse eronat pot duce la o repartizare nedorită.

După completarea fișei de înscriere și introducerea opțiunilor în calculator, elevul și părinții acestuia vor primi fișa compeltată pentru a o verifica. Este extrem de important ca toate informațiile să fie corecte înainte ca cererea să fie semnată. În cazul în care se observă greșeli, elevii le pot corecta înainte ca fișele să fie listate.

După depunerea fișelor de înscriere urmează repartizarea computerizată a elevilor la liceele dorite.

Pe 24 iulie are loc repartizarea computerizată și comunicarea rezultatelor. Apoi, în perioada 25-30 iulie, elevii vor depune dosarul de înscriere la școlile la care  au fost repartizați 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale