Evaluarea Națională 2020. Cum își vor afla elevii rezultatele. În premieră, anul acesta ei vor primi un cod unic

Data actualizării: Data publicării:
Liste cu rezultate la Evaluarea Națională
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Absolvenţii clasei a VIII-a susţin miercuri proba scrisă la Matematică din cadrul Evaluării Naţionale 2020. Ca măsură luată în premieră în acest an, elevii nu vor mai veni la școală pentru a-și vedea rezultatele obținute la examene. Ei vor primi un cod unic pentru a le putea afla.

Ministerul Educației a stabilit măsuri în premieră pentru ca elevii să afle rezultatele la examenul de Evaluare Națională din acest an.

Miercuri, la finalul examenului de matematică, elevii vor primi un cod unic pe care îl vor putea accesa intrând pe site-ul Ministerului Educației, în 27 iunie, pentru a vedea cum s-au descurcat la cele două probe – de limba română și de matematică.

Pe 22 iunie se vor afişa rezultatele, până la ora 14,00. În aceeaşi zi, între orele 16,00 şi 19,00, şi pe 23 iunie, între orele 8,00 - 12,00, se vor putea depune contestaţiile.

În data de 27 iunie este programată afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor.

Cum se desfășoară miercuri examenul la Matematică

Înainte de aducerea subiectelor în săli, asistentul sau asistenții le explică elevilor modul în care se desfășoară examenul și cum trebuie să completeze datele personale pe foaia tipizată. Și tot înainte de examenul propriu-zis, elevii sunt informați că nu au voie să aibă la ei manuale, dicționare, notițe, însemnări, mijloace electronice de calcul sau de comunicare.

Fiecare elev primește o coală de hârtie tipizată, pe care își scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate și completează lizibil celelalte date de pe colțul care urmează să fie lipit. Colțul colii tipizate este lipit numai după ce asistenții din săli au verificat completarea corectă a tuturor datelor și după ce aceștia semnează în interiorul porțiunii care urmează să fie sigilată, prevede metodologia.

Elevii primesc atâtea coli tipizate și ciorne marcate cu ștampila școlii câte le sunt necesare, iar fiecare va fi completată cu datele personale. Pentru lipirea colțului lucrării se folosește lipici sau același tip de etichete autocolante pentru toți elevii din școală.

Examenul de capacitate începe la ora 9:00, oră la care în fiecare sală de examen se deschid plicurile sigilate cu subiectele multiplicate. În anii trecuți, în condiții normale, accesul elevilor în săli era permis până cel târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi de examen. Anul acesta triajul epidemiologic poate îngreuna intrarea elevilor în sălile de clase.

Profesorii asistenți primesc subiectele multiplicate în plicuri, de la președinte sau un membru al comisiei, și le distribuie fiecărui elev. Durata fiecărei probe scrise este de 120 de minute din momentul primirii subiectelor de către fiecare elev.

Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra în sală și niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea.
În cazuri excepționale, dacă un elev se simte rău și cere părăsirea temporară a sălii, el este însoțit de unul dintre asistenți, până la înapoierea în sala de clasă. În această situație, timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.

Pentru rezolvarea subiectelor, elevii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar la matematică – pentru executarea schemelor și a desenelor – trebuie să folosească numai creion negru. Pentru examenul de la Matematică, elevii pot să folosească instrumente de desen. Elevii nu au voie să folosească în examen calculatoare. Elevii care vor să corecteze o greșeală „taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală”.

La expirarea celor 120 de minute de examen, elevii predau lucrările. Trei elevi vor rămâne în sală până la predarea ultimei lucrări. După ce termină lucrarea de examen, elevii numerotează foile sub îndrumarea asistenților, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colțul din dreapta, indicând pagina curentă și numărul total de pagini (de exemplu, sub forma 3/5, pentru pagina a treia, dacă elevul a scris în total cinci pagini). Se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar câteva rânduri, partea nescrisă fiind barată de către asistenți. După încheierea numerotării, elevii predau asistenților lucrările.

În cazul în care un elev refuză să predea lucrarea, atunci este dat afară din examen, nu mai are dreptul să participe la probele următoare și nu i se încheie media la Evaluarea Națională.

Redactare Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Eros Ramazzotti, apariție rară în public. Starul italian în vârstă de 61 de ani, fotografiat pe străzile din...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”