Compania de salubritate din Iaşi cere poliţiei să-l identifice pe cetăţeanul căruia i-a trimis, în urmă cu mai bine de un an, 131.000 de lei. Banii ar fi trebuit să ajungă la firma care livrează combustibil, însă aceasta a transmis un număr de cont greşit.
131.000 de lei reprezintă totalul taxelor de salubritate plătite, într-o lună, de 15.400 de ieşeni. Şi trebuia să achite comsumul de combustibil pentru o perioadă similară. Doar că banii au ajuns în contul unei persoane fizice şi, din martie 2017 până acum, firma de salubritate nu a reuşit să-i recupereze.
Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi: Se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune în vederea stabilirii întregii situaţii de fapt şi pentru luarea măsurii care se impun, în funcţie de rezultatele acestuia.
-Trebuie să fie puse persoane care sunt competente pentru aşa ceva. Banii ăştia să îi pună în alt cont fără să nu... Nu mi se pare normal.
-Se mai întâmplă să greşeşti. Adică mi se pare că e firească şi greşeala celui care a pus banii şi i-a transferat greşit în contul ăla.
-Cum să greşeşti? Nici cu o mie nu greşeşti.
Într-o primă fază, firma de salubritate a dat în judecată cele două bănci prin intermediul cărora a trimis banii. Tribunalul a considerat că nu este vina instituţiilor, atâta timp cât acestea au virat sumele în contul indicat. Compania a contestat decizia şi a cerut ajutorul poliţiei, deoarece băncile refuză nu doar să recupereze banii, ci şi să facă public numele celui care, din câte se pare, i-a și cheltuit.
Prof. Univ. dr. Vasile Cocriş, specialist domeniul bancar: Din punct de vedere tehnic, banca este exonerată de răspundere dacă titularul şi contul corespund. Deci sunt două elemente cheie: numele titularului de cont şi un număr de cont.
Firma de salubrizare deserveşte municipiul Iaşi şi 31 de comune din judeţ. Anul trecut, cifra de afaceri a fost de 64 de milioane 680 de mii de lei.