Elevii care vor merge în bănci din 8 februrie, atunci când ar trebui să fie redeschise școlile, vor trece în mod obligatoriu printr-un triaj epidemiologic. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, medicul Andreea Moldovan, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit acesteaia, triajul va fi făcut de medicul școlar, iar acolo unde nu există, se va apela la părinți și la asistenții comunitari.
Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit, miercuri, într-o conferință de presă, despre faptul că odată cu începerea școlii, triajul epidemiologic este extrem de important și va trebui făcut în fiecare școală din România.
„Triajul îl va face asistentul medical pentru că această măsură de triaj epidemiologic este recomandată și în prezent, a fost recomandată și înaintea pandemiei COVID în școli, dar ne bazăm în primul rând pe sprijinul părinților care nu trebuie să trimită un copil cu simptomatologie respiratorie sau digestivă la școală”, a explicat secretarul de stat în cadrul conferinței.
Întrebată ce se va întâmpla acolo unde nu există medic școlar., dr. Moldovan a spus că „acolo unde există medic, va fi medic școlar, unde e asistentă, va fi asistentă școlară care va face triajul respectiv. Se adaptează triajul în funcție de personalul pe care îl au la dispoziție”.
În situația în care nu există nici medic și nici asistent medical școlar, secretarul de stat susține că se va apela la părinți și la asistenții comunitari. Cele mai des întâlnite situații de acest fel se regăsesc în școlile din mediul rural.
„Avem filtrul profesorilor, filtrul părinților, de asemenea avem filtrul asistenților comunitari care au pregătire medicală și care se pot implica inclusiv în activitatea de testare”, a mai spus Andreea Moldovan.
Ministrul Sănătății a punctat, de asemenea, că părinții care constată că ai lor copii au orice fel de simptom nu ar trebui să-i trimită la școală.
„Dacă aveți copilul cu orice fel de simtom, țineți-l acasă, nu îl trimiteți la școală. Poate să îi facă rău lui și poate să facă rău multor altora,nu doar copilor, ci și celor de acasă. E important. Dacă are orice fel de simptom, lăsați-l să stea acasă”, le-a recomandat Voiculescu părinților.
Din 8 februarie, școlile ar urma să se redeschidă, iar elevii să revină în bănci, ținându-se cont de cele trei scenarii prestabilite.
Editor : A.A.