Video Elena Lasconi, la Digi 24, despre negocierile fără USR: Noi ne dorim la guvernare, ei nu ne doresc
Invitată în studioul Digi24, președinta USR a calificat retregerea PSD de la negocieri, anunțată de Ciolacu, „o petardă”, susținând că celelalte partide nu doresc USR la guvernare. Întrebată dacă ia în calcul să-l susțină pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi a spus că este „deschisă să facem măsurători”, însă are „o responsabilitate față de cei 1,7 milioane de oameni” care au votat-o. Ea a spus și că l-a sunat astăzi pe Nicușor Dan pentru a-i spune „la mulți ani”, însă acesta nu i-a răspuns.
Principalele declarații ale Elenei Lasconi:
„«Bomba» de ieri era o petardă eșuată, pentru că i-a mai folosit asta (lui Marcel Ciolacu – n.red.) la negocieri...cu PSD-ul care spune că vrea să meargă în opoziție.
Noi ne dorim să fim la guvernare, ei nu ne doresc pe noi. Bineînțeles că ei o să spună exact invers. La Câmpulung, USR este la guvernare, în sensul că USR are primarul, are consiliul local, guvernează bine mersi acolo. La Timișoara, la fel, USR este la guvernare cu un primar, cu doi viceprimari. Ne dorim să guvernăm și avem oameni foarte buni pentru asta. Nu ne doresc.
E a 2-a chestie pe care vreau s-o clarific, cu ultimatumul, cu cele opt puncte pe care noi le-am printat și le-am dus acolo, la Guvern. Nu era o premieră. Noi am discutat inclusiv din prima zi de negocieri, despre aceste puncte, doar că eu nu am putut să vocalizez despre asta, pentru că n-o să mai negocieze nimeni vreodată în viață cu mine. Nu poți să dai din casă, atunci când ai negocieri, te apuci să vorbești din prima zi, fii atent că am vorbit asta și asta și asta și asta nu. Până nu a ajungi la un consens, nu comunici. Iar când am ajuns cu acele opt puncte mi s-a comunicat: «am luat act» și i-am întrebat și pe ceilalți, și pe domnul Kelemen Hunor, și pe domnul Bolojan și m-am uitat și la reprezentanții minorităților. Aveți aceeași atitudine, adică același lucru? Adică nu negociem nimic? Pentru că am venit cu opt puncte. Puteau să zică că «noi suntem de acord cu trei», pentru că era negociabil.
Ei s-au aliniat și au făcut înainte cu 2 zile, cred, un program pe vreo trei, patru pagini, unde noi nu am semnat, atunci când am auzit eu de la televizor că USR-ul nu vrea să participe la negocieri și am fost peste ei. M-am dus la acea întâlnire pentru că am aflat de la televizor. Și asta a fost o lipsă de respect din partea lor față de noi, pentru că lăsau impresia, așa cum încearcă și acum să lase impresia, că de fapt noi suntem neserioși și nu dorim să mergem la negocieri.
Încă din prima (s-au rupt negocierile – n.red.), pentru că ei nu ne doresc. Păi ce se întâmplă de 35 de ani, ce se întâmplă acum? Furia pe care am văzut-o și eu o înțeleg a românilor, frustrarea oamenilor, pentru că țara nu merge într-o direcție bună, iar PSD cu PNL au guvernat de două ori și lor le place foarte mult împreună. Eu consider deja că PNL-ul este pesedizat”.
„Pe domnul Bolojan l-am ajutat să devină președinte interimar PNL”
Am fost primul politician care a vorbit deschis despre faptul că consider că domnul Bolojan ar putea să fie un prim-ministru foarte bun. Cred că știe multă lume că Iohannis nu îl agreează pe domnul Bolojan și probabil că acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla în era Iohannis, care văd că încă continuă. Nu știm cât o să mai continue, dar cred că l-am ajutat în acest fel și dacă erau schimbate rolurile, cu toată sinceritatea vă spun și cu tot respectul pe care-l port, aș fi făcut același lucru, l-aș fi sprijinit necondiționat.
Eu cred că e un balet, pentru că domnul Ciolacu a mai spus în timpul negocierilor, de vreo trei ori către noi că o să treacă în opoziție. Și eu i-am spus că să încerce să nu mă intimideze, pentru că noi știm foarte bine că primarii PSD depind de conducta de bani de la Guvern și s-ar putea să fie ultimele lui zile.
Eu l-am sunat (pe dl Bolojan) și fiecare dintre noi urma să intrăm în multe ore de ședințe, ceea ce s-a și întâmplat și de o parte și de alta, dar rămăsese să mă sune printre picături și am văzut că a ales să se ducă să se întâlnească cu domnul Ciolacu și nu a mai sunat.
Eu atunci când am aflat că ei spuneau că nu vrem să participăm la negocieri, l-am lăsat. Avem un grup comun cu toți liderii partidelor și i-am întrebat. Nu mi-a răspuns absolut nimeni. Am văzut că toată lumea l-a citit. Acesta este felul în care fac ei politică de 35 de ani și nu au înțeles nimic. Nu au înțeles mesajul pe care l-au dat românii la alegeri, atât la alegerile parlamentare, alegerile prezidențiale. Și eu știu foarte clar că nu poți să ai alte așteptări dacă tu mereu faci același lucru.
„A fost un dezmăț cu cheltuielile”
Noi doream pe bune, reformă. Eu știu că oamenii s-au săturat să aud acest cuvânt, reforme. În primul rând, a fost un dezmăț cu cheltuielile din banii publici și mai ales cu împrumuturile. Imaginați-vă acuma, concret, că tot se apropie sărbătorile, dacă tu câștigi, 9.000 lei, să zicem, în familie și tu faci cheltuieli de 10.000 lei în fiecare lună și în fiecare lună te împrumuți de câte 1.000 lei. Eu vă întreb, când se va opri chestia asta, cine îți va mai da ăia 1.000 lei, când deja știe că ești dator vândut de 1.000 lei în fiecare lună.
Asta se întâmplă cu România, explicat plastic și direct. Și noi ne doream tăierea cheltuielilor statului. Avem 186 de agenții ale statului care sunt inutile.
Îmi pare foarte rău că acea ordonanță (trenuleț) trebuia să o dea acest Guvern încă în funcție, iar ceilalți parteneri au cedat. Trebuia să fie responsabilitatea Guvernului. Aduceți-vă aminte pe data de 21 noiembrie, vă rog să căutați în arhivă, veți vedea declarația domnului Ciolacu care spunea că are schița de buget pe 2025. Noi de când am început negocierile le-am tot spus arătați-ne bugetul pentru că știam că se pregătește.
Se pregătesc măsuri foarte grele și părerea mea este că ei încearcă să mintă românii până la alegerile prezidențiale și după alegerile prezidențiale să înceapă măsuri de austeritate.
Sunt foarte multe măsuri nepopulare în acea ordonanță. Da, noi n-am discutat despre asta, din contră, chiar în comunicatul pe care l-au dat împreună, fără USR, atunci când a venit pe la jumătatea discuției, la negocieri, pentru că am aflat de la televizor, scriau negru pe alb nu mărim cheltuielile și o să se mărească cheltuielile, nu mărim taxa.
Când vorbesc de tăierea cheltuielilor, nu mă refer la profesori, medici. Mă gândesc la agenții, la angajări ale funcționarilor publici la București. La Câmpulung am atras multe fonduri europene.
Despre Marcel Ciolacu variantă de premier: „E aberant”
Noi nu avem un premier. Nu știm cine o să fie miniștri. Nu știm nimic despre lucrul acesta. Hai să le vedem în principiu. USR-ul va vota un guvern european. Haideți să vedem cine sunt miniștrii și premierul.
Eu cred ca ar fi aberant să continui în același fel cu cel care a dus țara într-un haos. Avem o gaură neagră în economie, ne-am împrumutat de bani ca la balamuc și încă mai urmează niște promisiuni.
A mai fost vehiculate niște nume Marian Neacșu, secretar general al guvernului vehiculat pentru funcția de premier, sau Sorin Grindeanu, actualul ministru al transporturilor și fost premier.
„Domnul Neacșu este condamnat penal”
Pe domnul Neacșu în niciun caz, pentur că el este condamnat penal. Știți foarte bine poziția USR față de penali în funcții publice și ne-am dorit ca atunci când votăm la alegerile prezidențiale să votăm și referendumul „Fără penali în funcții publice”. În mod normal dacă ar fi fost asta în Constituție, domnul Neacșu nu avea ce căuta la Guvern.
Vă rog din suflet să nu mă întrebați pe mine, să-i întrebați pe ei. USR nu e la masa negocierilor. Vom trăi și vom vedea.
În momentul de față, să nu uităm 1,7 milioane oameni m-au votat și vreau să le mulțemesc pe această cale și vreau să le mulțumesc și celor care nu au făcut-o.
Întrebată dacă ia în calcul susținerea lui Nicușor Dan: „Am o responsabilitate față de cei care m-au votat”
Să vedem dacă dorește să fie candidatul coaliției. Deocamdată eu am o responsabilitate față de oamenii care m-au votat. Nu mă țin cu mâinle de scaun.
Apropo, dragă Nicușor, la mulți ani! Te-am sunat astăzi. Eu sunt votată de Congres de colegii mei și în momentul acesta nu pot să vorbesc despre o altă candidatură. Eu sunt foarte deschisă să facem măsurători pe orice candidat. Dar eu nu pot să zic acum - imi iau bagaele și am plecat în fața a 1,7 milioane de oameni care m-au votat.
Dacă vrei să lucrezi profesionist, în fiecare zi am făcut sondaje. Deci faceți sondaje.
Despre scandalul Diana Șoșoacă - jurnaliști:
Eu vin din presă. O democrație înseamnă libertate de exprimare. Am înțeles și că șefa POT a dat peste microfoanele jurnaliștilor. Înțeleg că CNA a făcut plângere la Parchet, mă bucur că reacționează. Aș vrea să vizeze și televiziunile unde vorbesc aceștia.”
Editor : A.C.
- Etichete:
- negocieri guvern
- usr
- elena lasconi
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News