Creşterea ratelor creditelor epuizează bugetele locale. Primăriile care au făcut împrumuturi în lei au acum de dat băncilor de două ori mai mult decât la începutul anului. De exemplu, cea din Târgu Jiu, care a luat un credit de 10 milioane de lei pentru modernizarea stadionului din oraş.
Pentru a nu ajunge să aibă conturile blocate, Primăria din Târgu Jiu şi-a plătit ultima rată din banii pentru investiţii. Odată cu majorarea ROBOR, suma datorată lunar a crescut de la 200.000 de lei la 350.000 de lei.
Potrivit analiştilor economic, o soluţie pentru primăriile aflate în această situaţie ar fi creşterea încasărilor, prin majorarea taxelor şi impozitelor locale.
„Să nu uităm că acum, în decembrie, este o problemă cu plata salariilor şi a pensiilor. Automat, aceste credite, într-un fel sau altul, trebuie să se reîntoarcă la bănci cu alte mecanisme”, spune Cristian Juscu, consultant financiar.
- ROBOR-ul ăsta mi se pare o prostie, o anomalie. După ce că nu avem bani, suntem săraci mai cresc şi ratele la bănci. O dăm de râpă.
- Plătim noi că noi dăm la buget. E ca şi cum am fi greşit eu. Acum suport consecinţele.
Stadionul din Târgu Jiu, pentru care a fost făcut creditul de 10 milioane de lei, nu este gata, deşi a primit alte 20 de milioane de lei de la Compania Naţională de Investiţii.
„Urmează ca, în perioada următoare, prin Ministerul Dezvoltării, să primim o suplimentare de finanţare pentru amenajarea exterioară la care şi Primăria va avea o cotă parte”, spune Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu-Jiu.
Noua arenă sportivă va avea 12.000 de locuri, parcare subterană și exterioară, un hotel de patru stele cu 40 de camere şi mai multe spaţii comerciale. Lucrările au început în 2015 şi ar trebui să se încheie în primăvara anului viitor. Oraşul nu mai are, însă, echipă în prima divizie.