Victor este învăţător la Şcoala 97 din Capitală. Echipa Digi24 l-a găsit în mijlocul copiilor cu cămaşa aproape toată udă. Cei mici de la grupa pregătitoare l-au stors de energie, însă el e fericit că şi-a găsit vocaţia.
„Întotdeauna găsesc un colectiv minunat şi din acest punct de vedere pot să spun că sunt un fericit”, a declarat Victor Iscru – învăţător.
Este de cinci ani în învăţământ, dar ca să trăiască are nevoie şi de un al doilea loc de muncă. Aşa că după ore este instrumentist la Orchestra din Bucureşti. Cântă la vioară, doar ca să nu renunţe la elevii lui.
„Iniţial şi noi ne-am mirat că ne vine un domn învăţător. Este un cadru didactic apreciat de părinţi deoarece aceştia văd în dânsul modelul dascălului de odinioară”, a afirmat Dorina Damian - director adjunct la Şcoala 97.
Modele pentru elevi, învăţătorii spun că fac eforturi mari pentru a continua. Corina Neculăescu admite că are o meserie nobilă, dar spune că nu poate trăi cu atât.
„Noi n-am avut niciodată o salarizare nemaipomenită, dar diferenţele dintre categoriile profesionale nu au fost aşa de mari ca acum niciodată. Practic, hai să zicem, în ultimii 10 ani”, s-a plâns Corina Neculăescu – învăţătoare.
În funcţie de vechime, un învăţător debutant, cu studii medii, poate să câştige cel mult 840 de lei, iar după 40 de ani de vechime ajunge la 1800 de lei.
Dacă are şi studii superioare, în primul an de predat are 1.000 de lei salariu, iar cel cu experienţă de 20 de ani poate primi în mână 1800 de lei.
Proasta salarizare ar putea fi şi motivul pentru care prea puţini bărbaţi aleg această meserie. 90 la sută dintre dascăli sunt femei.