Taxele perceptute de unele universităţi pentru admiterea la facultate a fost mai mari chiar și cu 50 la sută, în acest an, faţă de 2013.
„Vorbim de taxe tot mai mari pentru serviciile administrative pe care le oferă universitățile, taxe de înscriere, de exemplu, care pot ajunge până la 350 de lei. Unele universități iau inclusiv taxă de confirmare care poate să ajungă pînă la 250 de lei”, a spus Cristian Popescu, președintele ANSOR.
Mai mulţi bani plătesc şi studenţii care nu au prins un loc finanţat de stat. La Drept, spre exemplu, taxa este 3.400 de lei, cu 200 mai mare faţă de anul trecut.
Un student şi familia lui trebuie să ia în calcul şi cheltuielile pentru cazare, masă și, nu în ultimul rând, pentru cărți.
Acolo unde taxele nu le usucă buzunarele, studenţii locuiesc în condiţii care lasă de dorit. Într-unul din campusurile din București, toaletele și dușurile par dintr-o altă epocă.
„Da, nu funcționeză toate și jos e cam mizerie”, spune un student.
Mulți tineri se bazează pe ajutorul părinților.
„Veșnicul pachet, veșnicul drum la gară, veșnicile sacoșe de rafie”, spune un alt student.
Cele mai scumpe taxe de cămin din ţară sunt la universităţile: Lucian Blaga din Sibiu, Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi Medicina din Iaşi. În Capitală, un student plăteşte, în medie, 120 de lei pentru un loc în cămin.
Universitatea "Lucian Blaga" - Sibiu - 540 de lei/lună
Universitatea "Al. I. Cuza" - Iaşi - 500 de lei/lună
Universitatea de Medicină "G. T. Popa" - Iaşi - 450 de lei/lună
Universitatea Bucureşti - 120 de lei/lună
Dacă taxele au fost majorate an de an, bursele studenţeşti sunt neschimbate din 2009. O bursa socială este 230 de lei, iar una de merit între 300 şi 400 de lei.