Maria a terminat liceul în Belgia, iar facultatea vrea să o facă în Germania. Deşi mulţi străini vin în România să studieze medicina, ea e convinsă că Universitatea din Berlin este cea mai bună alegere, întrucât profesorii au o altă procedură, se concentrează mai mult pe activitatea orală decât pe scris.
Iulia îşi doreşte să studieze genetica. Nu în România, ci în Olanda: „În străinătate sunt mai multe programe pe acest plan. Am mai multe posibilităţi de a alege, la noi posibilităţile sunt limitate”.
La târg nu au venit doar cei care se pregătesc de facultate. Bianca este în clasa a opta, iar peste o jumătate de an va începe liceul în Marea Britanie. „Poţi să îţi alegi tu materiile. Se ghidează după calităţile tale. De exemplu, eu nu sunt bună la matematică, o pot lăsa la o parte şi să îmi aleg eu orele la care sunt bună”, spune ea.
Mediile mari, cel puţin nota opt la testul de engleză şi o scrisoare de recomandare bine redactată sunt câteva dintre condiţiile pentru a studia la prestigioasele şcoli.
Costurile pentru un an de studiu sunt semnificative. Ele variază între 20 şi 50.000 de euro.
Conform statisticilor, numai în Marea Britanie studiază peste 5.000 de tineri români. Aceştia sunt într-un plin scandal cu oficialii britanici care spun ca o parte dintre studenți ar fi luat burse de la stat iar apoi nu au mai trecut pe la cursuri.