Şcoala din satul ieşean Hărpăşeşti stă să cadă, dar are o toaletă care a costat 60.000 de euro. Banii au venit de la Guvern şi nu a ţinut nimeni cont de faptul că în sat nu există canalizare.
„Să zicem, într-un fel, că este nefuncţională datorită faptului că nu este apă, s-a făcut un puţ care nu prea are apă în el”, spune primarul comunei Popești, Vasile Lupu.
În 2007, ministrul de atunci Educaţiei, Cristian Adomniţei, a semnat un program de reabilitare a şcolilor prin care Guvernul dădea bani pentru construcţia unor grupuri sanitare moderne. În localităţi din judeţul Iaşi au fost cheltuiţi 1,5 milioane de lei. În comuna Cotnari, la scurt timp după terminarea toaletei, şcoala a fost închisă pentru că avea pre puţini elevi. La Movileni, lucrările s-au oprit la jumătate, când Guvernul a sistat finanţarea programului.
„Nu ne permitem să facem o investiţie atât de mare. Plus că a scăzut numărul de copii şi investiţia nu se mai justifică”, spune Cristian Râmbu, primarul din Movileni.
Experţii spun că atât construcţia, cât şi materialele sunt de proastă calitate.
„Se vede foarte limpede că sunt cele mai ieftine materiale de pe piaţă. Nu mai vorbim de uşi care sunt de lemn crud care într-un timp scurt vor fi crăpate şi umflate”, spune inginerul Ionel Oancea.
„Prețul lucrării nu se stabilește de beneficiar ci de proiectant. Vorbim despre momentul 2008, vorbim despre un alt context economic, despre alte preţuri de referinţă”, spune Sabina Manea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.
Fostul ministru Cristian Adomniţei, preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi în acest moment, nu a dorit să comenteze.