Însă nici astfel de măsuri nu-i descurajează pe studenţii cu spirit antreprenorial. O demonstrează următorul reportaj, filmat cu camera ascunsă.
Studentă: În cămin, aici, stau numai cam câte unul în cameră, numai pe naşpa. Pentru că, vezi şi tu, e cam cât o garsonieră, ai bucătărie, ai tot ce-ţi trebuie.
Reporter: Nu, dar mă gândeam să nu vină controale şi cine ştie, să mă scoată afară.
Studentă: A, nu, nu te scoate afară, n-are nimeni nici o treabă cu tine.
Reporter: Şi cât e ultimul preţ?
Studentă: Deci 500, mai mult de atât nu pot să las pentru că, ştii şi tu, 300 de euro dau ăia cu şase în cameră şi baia pe palier.
Reporter: Şi-ţi dau ţie banii în fiecare lună, plăteşti tu?
Studentă: Da, îmi dai mie banii, dacă nu vrei să bată la ochi.
Astfel a decurs o negociere pentru locul în cămin scos la vânzare de o studentă la Medicină. Fata locuieşte cu prietenul său, aşa că de cinci ani ea îşi vinde în fiecare toamnă locul de cazare. Situaţii similare se regăsesc la tot pasul şi în alte universităţi, precum Politehnica.
Un student de acolo vinde nu unul, ci două locuri în cămin: „Exact două locuri... Şi unul l-am dat acum la o tipă şi-o să fie în unul din căminele de Poli, ori 7, ori 2, ori 21, ori 19. Na, aş putea să-ţi las la 180, dacă vrei. Şi eu am stat tot pe naşpa anul trecut şi n-a venit nimeni, se zicea că vin controale, n-a venit niciun control”.
Studenţii profită de faptul că nimeni nu verifică dacă persoana care a primit camera locuieşte acolo sau nu. ”Toată lumea ştie, şi sunt afişe peste tot. De trei ani de când sunt în cămin n-am văzut nici un control”, spune cineva care cunoaşte foarte bine cum merg lucrurile.
Conducerea nu poate face nimic
Conducerile universităţilor ştiu despre acest comerţ ilegal cu locuri de cazare, dar spun că nu pot face mai nimic.
„Au fost doar sancţiuni de excludere din cămin pentru că erau diverse schimburi neoficiale, în sensul că şi aceste schimburi trebuie oficializate”, a spus Dan Daniel, prorectorul Universităţii Politehnica din Timişoara.
Legat de acest subiect,Alin Pasăre, vicepreşedintele Societăţii Studenţilor la Medicină din Timişoara, susţine: „Facem şi controale, avem în fiecare cămin un preşedinte de cămin, un şef de de palier, care fac asta periodic şi verifică dacă în fiecare cameră sunt studenţii care sunt cazaţi”.
„De vreo două săptămâni încoace am trimis o echipă de la Universitate care să rupă toate afişele din complex, dar constat că zilnic apar altele. Studenţii riscă foarte clar, o să fie exmatriculaţi din Universitate fără drept de-a mai fi înmatriculaţi”, anunţă Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.
Ultima soluţie găsită pentru a combate traficul cu locuri în cămine este ca, de săptămâna viitoare, inspecţiile în cămine să fie efectuate împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie.