TIMIȘOARA. Afaceri profitabile cu licențe furate
Baniiplăţiţi de cei care vor să cumpere lucrările de-agatanusuntdeloc puţini. Sumele pot ajungeşipânăla200 de euro. Preţul lucrării se stabileşte în funcţie decâtdestufoasăesteteză, de domeniusaude anul în care amaifostsusţinută.
Celemai ieftinesuntlucrările delicenţădelaJurnalism care se vând chiar şi cu 150 de lei dacă studentul care o cumpără ştie să negocieze. Autorii, adică foștiistudenți, spuncănu ştiucum au ajuns lucrările lor pe piața neagră. Oricum, niciunul nu a depus plângereoficialălapoliție, iarastaledăde gândit profesorilor, care tot descoperă teze care seamănă uluitor de multîntreele.
Urmăriţi acum un reportaj filmat cucameraascunsă
Centrele xerox sau „garajele” cum lemaispun studențiidin Timişoara oferămaimulte servicii decât cele anunţate pefirmă. Este nevoie doar de o întrebareşicineva se oferăsăte „ajute” cu o lucrare delicenţă.Contracost, desigur.
Prețul depinde de complexitatea lucrării, dar și de facultate. Celemaiieftine lucrări de licenţăsuntcele delaJurnalism. Un document de 70 de paginicostă200 de lei. Prețul însă nu este bătutîn cuie.După lungi negocieri batempalma.
Maigrav este că autorii, adică foșţiistudenți,susțincă nu știunimic despre faptul că lucrările lorsuntde vânzare, pe piața neagră.Întrebat de reporteri de unde a luat lucrarea pe care a vândut-o, tânărul are pregătit un răspuns care îl punelaadăpost: de pe Internet.
Rectorul Universitățiide Vest din Timişoaraadmiteexistenţaacestui fenomen, dar spunecănu găseşte soluțiipentru a-l opri.
În urmă cu jumătatede an, Universitatea de Vest din Timișoaraa cumpărat un soft antiplagiat. Sistemul depistează însă doar fragmente copiate de pe internet, așadar, nuvafi descoperită o lucrare transcrisă 100%.
Cei care seocupăcu astfel de afaceri trebuie să ştie că dacă vând lucrări de licenţă scrise dealţii, pot ajungelaînchisoare.Acuzaţia este de furt intelectual, iarpedeapsapoate ajungela5 ani de închisoare.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News