Foto: Gulliver/ Getty Images
Alberto Posso, de la Institutul de Tehnologie Royag Melbourne, a analizat testele PISA a peste 12.000 de elevi de liceu din Australia și a constatat că elevii care se joacă jocuri video au rezultate mai mari la științele exacte. Studiul arată că elevii care se joacă jocuri video online aproape zilnic au luat cu 15 puncte mai mult la testele de matematică și de lectură și cu 17 puncte mai mult la științe decât elevii care nu au această pasiune.
Cercetarea a urmărit să stabiliească legătura dintre rezultatele școlare și interesele personale și activitățile copiilor în afara școlii, inclusiv pe internet.
„Analiza arată că elevii care se joacă jocuri video online au rezultate mai mari la testele PISA. Când se joacă jocuri video copiii rezolvă puzzle-uri ca să avanseze de la un nivel la altul, ceea ce presupune anumite cunoștințe de cultură generală și de matematică, lucruri pe care ei le învață la școală în timpul zilei”, a explicat Alberto Posso.
Nu este foarte clar din studiu exact care este legătura dintre jocurile video și rezultele școlare bune. Este posibil ca elevii care sunt deja mai pricepuți la matematică și alte științe exacte să fie mai predispuși să se joace jocuri online. Pe de altă parte, jocurile pe calculator ar putea fi un indiciu că un copil ar putea avea rezultate bune la școală.
Posso a analizat și legătura dintre rețelele de socializare și rezultatele PISA. A concluzionat că utilizatorii de Facebook sau Twitter obțineau, în medie, cu 4% mai puțin decât elevii care nu foloseau rețelele de socializare. Pe măsură ce consumul de rețele socializare era mai mare scădeau și rezultatele la testele PISA. 78% dintre adolescenți au spus că folosesc rețelele sociale zilnic.
Alte studii au găsit o legătură între consumul puternic de rețele de socializare și lipsa concentrării, ceea ce are efecte asupra rezultatelor sociale, dar dovezile nu au fost foarte concludente.
De asemenea, alte studii privind efectele jocurilor video asupra rezultatelor școlare au concluzii similare, arătând că nu există niciun efect negativ ci dimpotrivă jocurile video au efecte pozitive când vine vorba de efectuarea unor sarcini mai complexe precum analiza critică.