Matei Idu este student în anul doi la Universitatea Freiburg din Germania şi a aflat din întâmplare că nu mai are asigurare medicală, atunci când a mers la medicul de familie din Cluj.
Matei Idu: „Am fost asigurat în ţară. Ştiind că plec în Germania, am primit cardul european de sănătate care a fost preluat de compania de asigurări de aici. Am beneficiat de servicii medicale în martie anul trecut, umând ca în octombrie anul trecut să îmi fie refuzate serviciile medicale”.
Reporter: „În acest moment, nu eşti asigurat”.
Matei Idu: „Nu sunt. Nici în ţară, nici în Germania”.
Părinţii tânărului le-au cerut explicaţii celor de la Casa de Asigurări, însă au primit răspunsuri evazive.
Mihai Idu, părinte: „Referitor la validarea cardului naţional de asigurări de sănătate, menţionăm că acest lucru va putea fi posbil doar la data la care dobândiţi calitatea de asigurat în România. Păi, băiatul meu e născut în România. Am cerut în străinătate opinia unui asigurator, a unei firme de asigurări. A fost un prim răspuns: doar cu românii păţim aşa ceva”.
În acceaşi situaţie sunt mii de studenţi care învaţă în străinătate.
Simona Rus, părinte: „Am încercat la medicul de familie. Ne-a spus că nu e asigurată, e pe pachet minimal pentru că e student româncă şi studiază afară”.
Reprezentanţii caselor judeţene de asigurări de sănătate spun că normele există încă de la aderarea României în 2007, dar au fost lăsaţi să se adapteze mai întâi. Astfel, abia din august 2015 au pus în aplicare regulamentul când Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a trimis o circulară în acest sens. Excepţie de la noile reglementări fac doar studenţii care pleacă cu burse Erasmus.
Emilia Groza, preşedinte CAS Cluj: „Ei, cu dovada calităţii de student pe care o îndeplinesc în statul respectiv, trebuie să meargă la asiguratorul pe linie socială din ţara respectivă”.
Reprezentanţii Ligii Studenţilor Români în Străinătate spun că nu au fost informaţi de aceste schimbări legislative.
Miruna Ştefan, coordonator LSRS Germania: „O asigurare în Germania ar coasta în jur de 80-90 de euro pe lună, ceea ce pentru un student venit din România e foarte complicat”.
Elena Ramona Reuer, deputat: „Eu o să fac o interpelare oficială către preşedintele Casei ca să vedem exact unde sunt probleme”.
În momentul de faţă, aproape 35.000 de tineri români studiază în străinătate.