Zeci de universităţi din străinătate au venit în acest weekend în Capitală pentru a recruta studenţi români. Cei care vor să-şi continue studiile în altă ţară au primit sfaturi de la tineri care învaţă în străinătate. Costul unui an de studii la universităţile din Europa variază între 4.000 şi 10.000 de euro.
Cele mai multe dintre universităţile prezente la Bucureşti sunt din Marea Britanie. Marius Dinescu trăieşte de patru ani în Anglia. A studiat psihologie şi criminalistică la Universitatea Coventry. Acum a venit să le spună tinerilor români care vor să meargă în Anglia ce trebuie să facă.
Marius Dinescu, student roman în Marea Britanie: „Ca şi criteriu de eligibilitate, trebuie să ai minimum 8 la Bacalaureat. Se întâmplă foarte rar ca noi să-ţi cerem o anumită notă într-o componentă a Bac-ului tot ce trebuie să faci este să faci o aplicaţie pe UCAS, este un sistem dedicat acestor aplicaţii, îți alegi cinci universități şi ce trebuie tu să faci practic este să ai o scrisoare de aplicație în care tu demonstrezi şi să spui de ce crezi că vrei cursul respectiv”.
Au venit cu oferte şi universităţi româneşti care desfăşoară programe în parteneriat cu unele străine.
„Oferim programe 1+1, adică un an de teorie în colegiul nostru din Constanța, un an de teorie în colegiul britanic, apoi un an de îmbarcare, practică obligatorie la bordul navelor pe care cele două colegii le garantează studenților și le garantează și plata, salariul pe timpul acestor programe”, spune Sergiu Cojocaru, director al Colegiului Nautic Român.
O parte dintre reprezentanţii universităţilor se vor afla pe 4 octombrie la Iaşi şi pe 6 octombrie la Timişoara.
Alexandru Ghiţă, organizator: „Țara cu cel mai mare interes este Marea Britanie, sunt peste 8.000 de studenți care studiază acum acolo la nivel de licență, masterat sau doctorat. Rămân prezenţe foarte puternice Franţa și Germania și vedem creșteri semnificative pe Olanda și Danemarca, în fiecare dintre aceste țări fiind peste 2.500 - 3.000 de tineri”.
În prezent, peste 35.000 de studenţi români îşi continuă studiile în străinătate. Peste 95% dintre ei învaţă la universităţi din Europa.