Studenţii: Nu ne măriţi taxele ca să acoperiţi creşterile salariale ale profesorilor!

Data actualizării: Data publicării:
studenti taxe

Studenţii cer instituțiilor de învățământ superior de stat să nu îi împovăreze financiar pentru a acoperi creșterile salariale ale profesorilor. Ei se arată îngrijoraţi de intenția anumitor instituții de învățământ superior de stat din România de a crește taxele de școlarizare.

Comunicatul ANOSR:

„Un număr mic dintre acestea chiar au concretizat aceste intenții, fapt ce va fi suportat de studenții acestora la începutul primului semestru din viitorul an universitar. Începând cu 1 martie 2018, salariul brut pentru angajații din domeniul educației au crescut cu 20%, iar anumite universități consideră că sumele de bani necesare în urma creșterii trebuie acoperite din buzunarele studenților.

Această situație se datorează politicilor guvernamentale în acest domeniu din perioada 2015-2018, salariile cadrelor didactice crescând cu peste 200%. Apreciem aceste creșteri ca fiind un fapt pozitiv și subliniem că milităm constant pentru ca educația să fie finanțată corespunzător. Totuși, trebuie să constatăm cu regret că acestea nu au fost nicidecum corelate cu asigurarea unui mediu de calitate crescândă a procesului de predare și învățare.

Faptul că s-a investit în personalul universităților reprezintă un lucru salutar. Problema este dată de faptul că aceste creșteri nu au fost corelate cu indicatori de performanță. Practic, profesorilor li s-a dublat salariul fără a fi cerut nimic în plus din partea acestora.

În același timp, din păcate, părerea studenților nu este considerată extrem de relevantă atunci când vine vorba de evaluarea periodică a cadrelor didactice și de stabilirea unui sistem de retribuire bazat pe criterii de performanță vizând, în primul rând, activitatea didactică. Acest aspect nu poate fi considerat ca fiind în acord cu principiile și valorile academice ale procesului Bologna, pe care sistemul nostru de învățământ superior și implicit universitățile noastre și le-au asumat și le promovează cel puțin la nivel declarativ.

Finanțarea de bază pentru anul 2017 a avut o creștere de circa 22%, iar Ministerul Educației Naționale (MEN) apreciază aceste fonduri ca fiind suficiente pentru a acoperi creșterile salariale în majoritatea instituțiilor de învățământ superior. În acelea unde creșterea finanțării de bază nu acoperă aceste creșteri, putem discuta despre probleme de management universitar. Dar totuși, există tot mai multe universități în care se discută despre creșterea taxelor de școlarizare pentru a acoperi creșterile salariale.

De asemenea, trebuie să constatăm nu a existat un interes deosebit al instituțiilor de învățământ superior raportat la finanțarea suplimentară, cea care se acordă în baza unor criterii de performanță. Aceasta era o sursă de unde universitățile puteau suplimenta veniturile obținute din partea MEN.

În aceste condiții, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România solicită instituțiilor de învățământ superior de stat să nu împovăreze financiar studenții pentru a acoperi creșterile salariale ale profesorilor, ci să participe în mod activ la dezvoltarea unui model educațional bazat pe performanță. Totodată, reiterăm solicitările către Ministerul Educației Naționale, către Guvernul României și către actorii politici să contribuie la asigurarea unei finanțări adecvate pentru sistemul educațional, direcționând cel puțin 6% din PIB către acest domeniu”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Lege pentru românii cu casa la curte: Vecinii pot cere demolarea și...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența...
Newsweek
200.000 de pensionari vor încasa 2 pensii, în luna decembrie. Casa de Pensii spune motivul.
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Eva Longoria
Eva Longoria a mărturisit că familia ei nu mai trăiește în SUA. „Majoritatea americanilor nu sunt atât de...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...