De la un an la altul, numărul celor care vin să studieze în România este tot mai mare. Pe de altă parte, şi românii care învaţă stomatologie la Cluj-Napoca pleacă pe posturi mult mai bine plătite, în străinătate.
De exemplu, anul trecut, în Franţa, unul din şase noi stomatologi şi-a făcut studiile în România. Max Puncet este francez, dar a ales să studieze stomatologia în România. Este deja în anul terminal, după care va face doi ani de specialitate în Suedia şi se va întoarce să lucreze în Franţa. „România a fost singura țară din Europa unde am putut să fac trei ani în franceză și abia apoi m-am mutat la secția română”, a spus Max.
În 2007 a început facultatea de stomatologie din Cluj și Mohamed Khlif, originar din Tunisia. A făcut-o de nevoie, dar nu regretă. „Nu am avut nota mare la Bacalaureat care îmi permitea să intru acolo. Am auzit că sistemul de facultate de aici e foarte ok”, a spus Mohamed. Pe lângă renumele profesional al Universităţii de Stomatologie din Cluj-Napoca, francezii aleg România şi pentru că în ţara natală concurenţa e foarte mare şi nu există varianta locurilor cu plată. Aşa că preferă să plătească la Cluj 5.000 de euro pe an. Chiar şi aşa, concurenţa a crescut foarte mult şi în România.
„La Cluj, concurența la linia Franceză la Facultatea de Medicină Dentară a ajuns mult mai mare decât la români respectiv este de șase concurenți pe un loc”, a spus Radu Câmpian, decanul Facultății de Medicină Dentară Cluj. Facultatea de medicină din Cluj pregătește de la an la an tot mai mulți studenți francezi.
Spre exemplu, în anul universitar 2008-2009 erau înscriși 30, pentru ca în acest an universitar să fie 330 la stomatologie. Şi românii se gândesc să ia drumul Franţei după absolvire. Potrivit datelor Ordinului Național al Chirurgilor Dentiști din Franța, din cei aproape 1400 de stomatologi noi înregistraţi în 2014, peste 500 au obținut o diploma în afara țării.