100.000 de euro va primi, în medie, fiecare din cele 1.100 de licee şi 300 de facultăţi în care există tineri care renunţă la şcoală.
„Statisticile sunt interesante, dar uneori dor amarnic atunci când vezi că aproape jumătate din cei care sunt la liceu nu termină liceul sau dacă îl termină nu iau bacalaureatul”, a spus Adrian Curaj, ministrul Educaţiei.
Banii vor fi folosiţi pentru meditaţii, reforma curriculară sau cursuri pentru profesori.
„Încercăm să lăsăm şcolile şi universităţile să îşi analizeze propriile cazuri particulare de dificultăţi şi apoi să propună măsuri astfel încât să îşi rezolve acele probleme. Vor fi granturi pentru a organiza un fel de universităţi de vară pentru elevi. Cu alte cuvinte, posibilitatea de a duce copiii de liceu să vadă cum se fac cursurile, care sunt exigenţele unei universităţi”, a spus Liliana Preoteasa, director în Ministerul Educaţiei.
În cazul studenţilor, banii vor fi folosiţi în mare parte pentru consiliere.
„În medie, 10-12% înmatriculaţi la facultate renunţă pe parcursul primului an. Este un motiv principal acesta, al dificultăţilor financiare pe care le întâmpină. Un alt motiv este lipsa activităţilor de consiliere, deci o alegere greşită. Se duc la facultate, participă o lună, două la cursuri şi apoi îşi dau seama că nu este pentru ei”, a spus Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor.
„Am avut colegi care au renunţat. Nu s-au descurcat, pur şi simplu. Eu fac italiană. Noi eram vreo 20 în grupă şi au renunţat vreo cinci în primul an”, spune un student.
„Eu chiar am făcut anul trecut un program de consiliere şi m-a ajutat să îmi dau seama că asta e facultatea pe care vreau să o urmez”, a spus o studentă.
Proiectul va fi finanţat dintr-un împrumut de 200 de milioane de euro de la Banca Mondială. Banii vor fi returnaţi integral după implementare, în anul 2023.