În cele 6 sectoare ale Capitalei sunt puţin peste 200 de şcoli. În 11 dintre ele copiii învaţă în trei schimburi şi numărul elevilor dintr-o clasă ajunge la 37, mult peste limita prevăzută de lege. Sunt şcolile despre care părinţii cred că oferă o educaţie mai bună. Ca să-şi înscrie copiii acolo, oamenii îşi fac vize de flotant sau chiar se mută cu totul. La polul opus sunt şcoli în care, pentru anul viitor, abia s-au înscris 15 elevi.
Dacă la unele şcoli, în pauze, curţile sunt pline de sute de copii, altele sunt aproape pustii. Părinţii fug după profesori buni şi performanţele şcolare, deşi, teoretic, ar trebui să îşi înscrie copiii la şcolile din apropierea domiciliului. Aşa s-a ajuns la situaţia în care în unele şcoli învaţă şi 37 de copii într-o clasă, iar în altele abia se adună 15-20 de elevi.
În această perioadă, bătaia este pentru clasele pregătitoare. 381 de clase pregătitoare sunt ocupate cu peste 25 de elevi în fiecare clasă. Una dintre cele mai căutate e Şcoala 195 din Sectorul 3. Aici, clasele pregătitoare sunt pline după prima rundă de înscrieri.
Părinţii aleg să închidă ochii la dezavantaje.
- Cred că profesorii sunt foarte bine pregătiți. Nepotul meu e în clasa a IV-a. (Câți copii sunt în clasa lui?) În jur de 30.”
- E o școală mai bună, profesorii se ocupă mai mult de ei. (Câți elevi sunt?) 32. (E greu pentru doamnele învățătoare.) Sigur, sigur, e greu. Nu au timp să îi asculte pe toți într-o oră.
- Noi venim din comuna Cățelu aici. (Cum ați reușit să îl înscrieți?) Stau eu aici și îl am la mine.
La polul opus, se află şcoala nr. 73, tot din Sectorul 3. Este un eveniment că după prima rundă de înscrieri pentru clasa pregătitoare s-au înscris 15 elevi. Clasa se va completa la toamnă, când micuţii care nu au intrat unde şi-au dorit părinţii, vor fi repartizaţi la şcolile de domiciliu.
Petru Iulian Flesner, directorul Școlii 73: „E păcat de școlile care au spații care nu sunt utilizate. Și noi, deși suntem o clădire de patrimoniu, micuță, avem un standard de dotare foarte bun, cu calculatoare, proiectoare și totuși nu se înghesuie părinții. În cazul meu e vorba despre o particularitate. Suntem într-o zonă unde predomină familiile de etnie romă și elevii noștri sunt de etnie romă.”
Ministrul Ecaterina Andronescu este îngrijorată de faptul că supraaglomerarea unor şcoli afectează calitatea educaţiei. Şi are o soluţie. Care însă nu include şcolile cu rezultate proaste.
Ecaterina Andronescu, ministrul Educației: „E foarte greu într-o clasă pregătitoare să ai 30-32-34 de copii. Va trebui să punem cumva o stavilă mai clară prin lege, să nu mai fie depășit numărul de elevi în clasă, ca să nu stricăm performanța școlilor foarte bune.”
Prima rundă de înscrieri pentru clasa pregătitoare s-a încheiat pe 19 martie. Cea de-a doua etapă se va finaliza pe 11 aprilie. Sunt şcoli ale căror clase s-au umplut chiar de la prima rundă de înscrieri. 13.000 de elevi din 11 şcoli învaţă în trei schimburi. Iar în 381 de clase pregătitoare numărul de elevi este mai mare de 25, maximum recomandat.