Softul antiplagiat se lasă așteptat

Data publicării:
plagiat

În 2013, Ministerul Educaţiei a început dezvoltarea unei platforme publice, numită DOCT, de indexare a tezelor de doctorat, care conţine şi un soft antiplagiat. Proiectul a fost gata în martie, anul trecut, şi a costat aproape 12 milioane şi jumătate de lei, bani europeni. În urma unor acuzaţii de lipsă de transparenţă, reprezentanţii fostului Executiv au dat asigurări că platforma va funcţiona de la 1 ianuarie. Între timp, Guvernul s-a schimbat, şi la fel şi strategia.

Modalitatea în care platforma DOCT va fi utilizată ca instrument de preluare, evaluare, a tezelor doctorale va fi în strânsă corelare cu propunerile grupului de lucru privind etica universitară, grup de lucru care a fost înfiinţat la sfârşitul anului trecut. Săptămâna viitoare vom întreprinde primele măsuri legislative”, Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.

În ultimul an, sistemul informatic DOCT a fost testat de mai multe universităţi. Nu toţi profesorii sunt convinşi că îl vor putea folosi.

La ingieri, noi avem foarte multe formule, foarte multe grafice, care sunt foarte importante pentru evaluarea respectivă, nu textul în sine. Poate pentru literatură, pentru altele, textul este foarte important, aici formulele, graficele au un rol important”, spune Nicolae Ţăpuş, prorector la Universitatea Politehnica Bucureşti.

Organizaţiile studenţeşti aşteaptă cu nerăbdare o platformă de acest tip.

Un exemplu de bună practică l-am găsit la vecinii noştri din Ungaria, care au o platformă excelentă de indexare a tezelor de doctorat foarte transparentă. Tot acest flagel de plagiat care a cuprins sistemul de învăţământ daunează foarte grav imaginii României”, spune Vlad Cherecheş, preşedintele ANOSR.

În lipsa unei platforme publice, universităţile folosesc softuri antiplagiat contra cost. La Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, de exemplu, peste 550 de lucrări au fost testate în ultimul an cu un astfel de program, care presupune cheltuieli de peste 10.000 de lei.

Are un mediu foarte uşor de utilizat, se încarcă documentele şi la sfârşit ne oferă un raport pe care îl interpretăm, dacă avem fraze cu verde, cuvinte cu verde, asta înseamnă că ele sunt împrumutate. Ne oferă un raport de similitudine, care are la bază doi coeficienţi. Primul ne indică practic originalitatea documentului, iar al doilea, care este mult mai important pentru noi, practic se referă la fraze. Deci peste 25 de cuvinte, unul după altul, găsite în literatura de specialitate”, explică Ciprian Vlad, preşedintele Comisiei de Etică UDJG.

Tezele de doctorat ale demnitarilor care au ridicat suspiciuni în trecut nu vor putea fi testate din nou pe viitoarea platformă a ministerului, pentru că lucrările nu pot fi verificate retroactiv. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum se conduce corect o mașină diesel. Turația ideală pentru a proteja motorul și transmisia
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”