SUBIECTELE date la simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat, la proba de limba română
Peste 450.000 de elevii ai claselor a VIII-a, a XI-a şi a XII-a încep, luni, simularea Evaluării Naţionale, respectiv a Bacalaureatului, cu proba scrisă la limba şi literatura română. Notele obţinute nu se trec în catalog, decât la solicitarea expresă a elevilor, anunţă Ministerul Educaţiei.
ACTUALIZARE. Elevii claselor a VIII-a au primit la primul subiect o poezie de Ion Pillat, prin care li s-au testat noțiunile de vocabular și stilistică, iar la al doilea subiect au avut de narat o întâmplare petrecută în timpul unui joc și de rezolvat mai multe cerințe de gramatică. Iată subiectele:
Elevilor claselor a XI-a li s-au testat, la literatură, cunoștințele din perioada clasică - Junimea și Eminescu.
La clasa a XII-a, profilul real, textul de la subiectul I a fost din Liviu Rebreanu, „Proștii”, la subiectul al doilea elevii au avut de redactat o compunere argumentativă despre „necesitatea competențelor de utilizare a calculatorului în contextul actual”, iar la subiectul al treilea un eseu despre tema și viziunea despre lume într-un text poetic studiat de Tudor Arghezi.
Elevii clasei a VIII-a susţin, luni, simularea probei scrise la limba şi literatura română de la Evaluarea Naţională, marţi la limba maternă şi joi la matematică.
Simularea pentru Bacalaureat va fi luni la limba română, marţi la limba maternă şi joi la istorie pentru profilul umanist şi la matematică pentru profilul real, la cele trei probe participând atât elevii din clasa a XII-a, cât şi cei din clasa a XI-a.
Simularea probei la alegere a profilului şi specializării, susţinută la una dintre materiile biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică şi argumentare, sociologie, psihologie, va avea loc vineri şi la aceasta vor participa doar elevii clasei a XII-a.
Rezultatele la simulările examenelor naţionale vor fi afişate în 31 martie, la unităţile de învăţământ, şi vor fi analizate prin discuţii cu elevii, dezbateri în clasă, şedinţe cu părinţii şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea îmbunătăţii performanţelor şcolare.
Notele obţinute nu se trec în catalog. În situaţia excepţională în care se doreşte acest lucru, elevul trebuie să solicite profesorului consemnarea notelor în catalog, precizează Ministerul Educaţiei.
În urma analizei rezultatelor, inspectoratele şcolare judeţene vor lua măsuri de monitorizare şi control, dar şi de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune, mai arată reprezentanţii ministerului.
Subiectele sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen şi parcurse până la această dată.
Corectarea lucrărilor va fi făcută, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de doi profesori din unităţile de învăţământ în care elevii susţin simularea, potrivit Ministerului Educaţiei.
Anul trecut, rata de prezenţă la simularea Evaluării Naţionale a fost de 90,71 la sută (169.632 de elevi participanţi), iar proporția mediilor peste 5 s-a situat la 30,58 la sută.
În ceea ce priveşte simularea probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat, rezultatele din 2016 indică o rată de promovare (medie generală peste 6 şi note peste 5 la toate probele) de 28,51 la sută la clasa a XI-a, respectiv 38,39 la sută la clasa a XII-a.
În aprilie vor avea loc şi evaluările naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a.
Primii testaţi vor fi elevii clasei a II-a. În săptămâna dinaintea Paştilor, respectiv în 10 aprilie, vor fi probele scrise la limba romană şi limba maternă, în 11 aprilie citit la cele două discipline, în 12 aprilie proba scrisă la matematică şi în 13 aprilie limba română pentru minorităţile naţionale, scris şi citit.
Elevii clasei a IV-a vor susţine doar probe scrise la evaluarea naţională, în 3 mai la limba română, în 4 mai la matematică şi în 5 mai la limba maternă.
Vor urma elevii clasei a VI-a, care vor susţine probe la limbă şi comunicare în 10 mai şi la matematică şi ştiinţe ale naturii în 11 mai.
Tezele vor avea loc cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului al II-lea.
Vacanţa de vară (cu excepția claselor a VIII-a și a XII-a) va începe în 17 iunie şi se va încheia în 10 septembrie.
Calendarul Bacalaureatului
Cursurile pentru clasa a XII-a se vor încheia în 26 mai.
Pentru prima sesiune a examenului de bacalaureat, înscrierile vor avea loc în perioada 22 - 26 mai.
Examenul de Bacalaureat va începe cu probele orale şi de competenţe, respectiv limba română (6-7 iunie), limba maternă (8-9 iunie), competenţe digitate (9, 12-13 iunie) şi limbă străină (16-17 iunie).
Probele scrise vor începe în 26 iunie cu limba şi literatura română, 27 iunie - limba şi literatura maternă, 28 iunie – proba obligatorie a profilului şi specializării (matematică sau istorie), 30 iunie - proba la alegere a profilului şi specializării.
Rezultatele primei sesiuni a Bacalaureatului vor fi afişate în 5 iulie, până la ora 16.00 şi în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile, afişarea rezultatelor finale fiind programată în 10 iulie.
Calendarul Evaluării Naţionale la clasa a VIII-a
Elevii clasei a VIII-a vor termina cursurile în 9 iunie şi se vor înscrie la Evaluarea Naţională în 7-9 iunie.
Probele scrise vor fi susţinute în 19 iunie la limba şi literatura română, în 21 iunie la matematică şi în 22 iunie la limba şi literatura maternă.
Rezultatele vor fi afişate în 26 iunie şi tot atunci pot fi depuse contestaţii, care vor fi soluţionate până în 30 iunie, când vor fi anunţate rezultatele finale.
Din acest an şcolar, ponderea mediilor din clasele V-VIII la admiterea la liceu va fi de 20 la sută, faţă de 25 la sută până acum, iar admiterea va fi făcută într-o singură etapă computerizată, urmată de o etapă în care vor fi analizate cazurile speciale.
Admiterea în liceu se va finaliza în 28 iulie.
(sursa: News.ro)
- Etichete:
- simulare
- simulare 2017
- subiecte la romana simulare 2017
- simulare 2017 evaluare nationala
- simulare 2017 bac
- bac simulare 2017
- bacalaureat 2017 simulare
- calendar evaluare nationala 2017
- calendar bacalaureat 2017
- cand se da bacul
- cand se da evaluarea nationala
- simulare examene 2017 clasa a viii-a
- subiecte la romana simulare
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News