Ministerul Educaţiei a publicat baremul de corectare pentru subiectele la matematică la simularea Evaluare Naţională 2019. Elevii de clasa a VII-a şi clasa a VIII-a au susţinut, marți, proba de matematică în cadrul Simulării Evaluării Naţionale 2019.
Simularea se adresează celor aproximativ 350.000 de elevi înscrişi în clasele VII-VIII la începutul anului şcolar 2018-2019.
Rezultatele de la simularea pentru Evaluare Națională 2019 sunt așteptate în 22 martie.
Cum se desfășoară probele la simularea pentru Evaluare Națională 2019
Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sala, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis pâna la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, de când s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.
Subiectele sunt elaborate de către specialiştii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) şi sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea elevilor de a se exprima pe temele din programa de examen, parcurse până la această data.
Corectarea lucrărilor va fi realizată, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de către doi profesori, de regulă, din unităţile de învatamânt în care elevii susţin simularea.
Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învaţamânt prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele obţinute la simularile naţionale pot fi trecute în catalog.
În anul 2018, s-a petrecut și un incident la simularea Evaluării Naționale. Șase elevi din Timişoara, de la Liceul Jean Louis Calderon au fost nevoiți să repete proba de limba română, pentru că profesorii le-au pierdut testele inițiale.
Aceste simulări pentru Evaluarea Națională 2019 vin în condițiile în care ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, vorbea săptămânile trecute despre o posibila desființare a Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a, pentru că în 2020 învățământul obligatoriu ar putea începe la 5 ani pentru a se termina la clasa a XII-a.
În ceea ce privește simulările pentru Bacalaureat 2019, ele vor începe peste o săptămână, în 18 martie.