Puţin peste 50% din elevii claselor a XII-a au obţinut note peste 5 la Limba română iar la proba obligatorie a profilului aproximativ 40%.
La clasele a XI-a situaţia este mai gravă, pentru că nici jumătate dintre elevi nu au luat nota cinci la Limba română, iar la Matematică sau Istorie, numai o treime dintre ei au demonstrat că au cunoştinţe minime din materie.
Discuție reporter-elev:
„-Doi la română și 1,66 la mate.
-Și cum ți se par notele?
-Cam rușinoase, pentru că nu am învățat.
-Ce ai de gând să faci?
-Să mă pun cu burta pe carte.
-Ce înseamnă 2 la română?
-O țară de analfabeți! Cam așa! Că nu sunt singurul!”
12 licee din judeţul Buzău au promovabilitate zero şi doar două colegii au peste 70%.
„Niciun elev nu ar fi reușit să promoveze Bacalaureatul cu media 6. Sunt și note mari, peste 6, de 8 sau de 7, însă la cea doua probă ele sunt sub 5”, spune Otilia Trifan, dircetorul Liceului Tehnologic Dimitrie Filipescu din Buzău.
La Liceul „George Bibescu” din Craiova, un singur elev a reuşit să obţină nota de promovare.
„Va fi un duş foarte rece la nivelul fiecărei clase, după care o să extindem acest duş rece şi la familii, vom invita părinţii şi vom analiza împreună aceste rezultate”, afirmă Patre Cauc, directorul liceului.
„Am mai învăţat, dar nu suficient. (De ce vii la liceu?) Ca să iau diploma aceea de XII clase”, spune unul dintre elevii liceului.
Într-un clasament pe judeţe, Ilfovul şi Teleormanul au obţinut cele mai puţine note de 5 la română şi la matematică.
Rezultatele obţinute la simulări nu vor fi trecute în catalog. Promovează examenul de bacalaureat doar candidații care au participat la toate probele, au obținut cel puțin nota 5 la fiecare probă scrisă și au media generală minimum șase.
Limba Română - note peste 5
Clasa a XII-a - 52, 8%
Clasa a XI-a - 44,22%
Matematică sau Istorie - note peste 5
Clasa a XII-a - 42,51%
Clasa a XI-a - 36,32%