„Constatăm că reprezentanții aleși ai poporului – membrii Camerei Deputaților și ai Senatului României – au reînceput un asalt susținut împotriva educației, și în special asupra studiilor universitare de doctorat din România, cu scopul vădit de a proteja o întreagă clasă politică care a profitat, și va profita în continuare, de slăbiciunile unui sistem slab și ușor coruptibil”, se arată într-o petiţie iniţiată de lectorul Cristian Dogaru.
Acesta predă la University Campus Suffolk din Anglia şi, de-a lungul vremii, s-a implicat în sesizarea suspiciunilor de plagiat în mai multe teze de doctorat, inlcusiv cea a fostului premier Victor Ponta.
Petiţia a atras, printre altele, semnăturile mai multor universitari şi artişti.
Aceştia solicită intervenţia deopotrivă a şefului statului şi premierului: „Președintele României, Klaus Iohannis, să analizeze atent și lucid proiectul primit pentru promulgare și să respingă o lege care, astfel formulată, nu sancționează și nu descurajează frauda academică. Guvernul României să inițieze și să implementeze un mecanism transparent și eficient prin care toate suspiciunile de plagiat care au fost sau vor fi sesizate să fie analizate și sancționate prompt și eficient, fără tergiversări și amânări”.
Parlamentul acţionează „fără absolut nicio consultare publică și cu instituțiile implicate”
În text se fac referiri la cazurile mediatizate de demnitari acuzaţi de fraude academice, precum fostul premier Victor Ponta şi fostul vicepremier Gabriel Oprea, şi se trage un semnal de alarmă asupra reverberaţiilor fenomenului.
„Imaginea României suferă atât pe plan intern cât, mai ales, pe plan internațional, din cauza instituționalizării fraudei academice la nivel de studii doctorale. Plagiatul tezelor de doctorat a devenit o practică comună, acceptată și nesancționată în societatea românească, de la cazuri celebre precum cele ale lui Victor Viorel Ponta, Gabriel Oprea și doctoranzilor săi, până la cazuri mai puțin publice dar la fel de serioase.
În ultimele luni ambele camere ale Parlamentului României au purces la introducerea unor modificări majore în Legea Educației, fără absolut nicio consultare publică și cu instituțiile implicatei, modificări care aruncă într-o confuzie intenționată aplicarea principiilor și standardelor de etică profesională ale studiilor universitare de doctorat".
Petiţia poate fi citită AICI.