Se schimbă regulile la doctorat. Ministrul educației: Am avut jocuri politice care au făcut mult rău învățământului românesc

Data publicării:
adrian curaj

Consiliul Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) va fi instanță de apel la deciziile instituției organizatoare de studii de doctorat, va verifica procedurile și poate solicita reanalizarea deciziei instituţiei organizatoare de doctorat. Ministrul este cel care emite în cele din urmă ordinul de retragere a titlului. Dacă instituția organizatoare de studii doctorale nu se conformează cererilor CNATDCU, aceasta va duce la retragerea posibilității de a mai organiza studii doctorale, a precizat ministrul. 

„Avem până în acest moment un cadru legislativ incoerent, haotic, legat de doctorate, care a generat situația în care ne aflăm. Nu a existat suficientă voință politică pentru a da mediului universitar un cadru robust, de analiză, și autonomia necesară. Am avut jocuri politice care au făcut mult rău învățământului românesc. Rezultatele le vedem astăzi și ne mirăm de ele?”, a spus ministrul Adrian Curaj într-o conferință de presă.

„Pentru noi era simplu să ne asumăm un joc politic, însă am decis să nu o facem. Mi-am asumat ca ministerul să creeze cadrul normativ potrivit, care, spre deosebire de o decizie pur politică, a necesitat timp, a durat mai mult, dar sunt convins că efectele vor rezista în timp, dincolo de mandatul meu. Repet, cred că este în obligația ministerului să creeze un cadru normativ corect și predictibil. Iar acest cadru nu l-am avut până acum. Am avut un dublu standard despre ce facem în legătură cu doctorzanii sau doctorii oameni politici și toți ceilalți neimplicați în politică. Așa ceva nu trebuie să continue. S-a-ncheiat!”, a anunțat ministrul.

Modificările propuse creează condițiile necesare pentru a permite recredibilizarea școlilor doctorale – dacă și acolo unde este cazul, întărirea integrității academice și recăpătarea sau, după caz, consolidarea prestigiului universităților din România, a reliefat Adrian Curaj.

El a mai spus că modificările anunțate se bazează pe:

- raportul grupului de lucru constituit în decembrie 2015 din experți recomandați de universități și Academia Română, raport ce poate fi consultat pe site-ul ministerului.

- munca juriștilor ministerului

- semnalele primite din partea presei și a societății civile

- contribuția consilierilor.

Modificările legislative vin la pachet cu transparentizarea informațiilor cu privire la doctorate – școli doctorale, conducători de doctorate, persoane abilitate, teze doctorale. Școlile doctorale vor intra și într-o evaluare internațională, începând de lunile viitoare, cât mai devreme, a mai declarat ministrul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
ALEGERI ÎN SUA 2024. Cine va controla Congresul
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Christian Bale, asul transformărilor, uimește din nou. Acum cu tatuaje și cicatrici pe față, în rolul lui...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Virgil Ianțu s-a căsătorit în secret cu mama fiicei sale, după mai bine de 20 de ani de iubire: "I-am făcut o...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Instagram vs. realitate. Nicole Kidman, într-o zi obișnuită, când nu poartă ținute și machiaje spectaculoase...
UTV
Theo Rose a povestit ce s-a intamplat dupa despartirea de Alex Leonte. „Imi venea sa ies afara sa urlu”